Filipstads kommun startsida
Filipstads logotyp

Besöksnäring

Besöksnäring Filipstad

Filipstads turismnäring består till stor del av outdoor och kulturmiljöer.

I Filipstad finns bland annat Kalhyttan, Brattforsheden och Bergslagskanalen som erbjuder vandring-, cykel- och kanotleder passande för hela familjen. Uppskattade besöksmål i kulturmiljöer är till exempel Lesjöfors museum, Ferlin museet och Hornkullens silvergruva. Långbans gruvby, en del av Värmlands museum, finns strax utanför Filipstad och är en av världens mest mineralartrikaste platser, det är även här uppfinnaren John Ericsson och hans syskon är uppvuxna.

Filipstads kommun finns med i flera nätverk inom turismnäringen och ser gärna att nya entreprenörer etablerarar sig på orten. Kontakta oss gärna om stort eller smått i frågor som kan hjälpa dig att utveckla din verksamhet. Vi kan bland annat hjälp dig med Tripadvisor och vill du en gå utbildning får du gärna ta kontakt med oss.

För mer information: Elin Gabrielsson
0590- 613 54 elin.gabrielsson@filipstad.se

KAU
Värmlandsmuseum

Pilotprojektet - Digitalisering och besöksnäring

Digitala medier kan berika och fördjupa besöksnäringen i Värmland, något som vi har tagit fasta på i pilotprojektet ”Digitalisering och besöksnäring”.Vi har genomfört fördjupade studier av två besöksmål, Långbans gruvby i Filipstad och Vildmark i Värmland i Torsby. I studien finns ett inbyggt kritiskt förhållningssätt. Det betyder att det som digitaliseras ska ha en lokal förankring och lyckas fånga fler perspektiv än de traditionella. Det finns mycket information om männens arbete och tillvaro, men inte lika mycket om vardagsliv eller kvinnors och barns liv i historien. Vi ska också titta närmare på hur vi kan berätta historien om platsens betydelse utifrån dagens verklighet genom att använda digitalteknik i form av tex hollogram och QR-koder. Arbete sker i samarbete med kommunerna, universitetet samt Sticky Beat.

För mer information: Maria Thiery Wase
0590-612 16, 070-274 11 08, maria.thiery.wase@filipstad.se

Kalhyttan

Kalhyttans sport & fritidsarena och har möjlighet att bli ett av Sveriges ledande centers för längdskidåkning, rullskidåkning, mountainbike, orientering, löpning och draghund. Kalhyttan ska fungera som reseanledning för enskilda och grupper inom konceptet hälsa och livskvalitet.
Besök gärna www.kalhyttan.se för mer information.

För mer information: Maria Thiery Wase
0590-612 16070-274 11 08  maria.thiery.wase@filipstad.se

Brattforsheden

På Brattforsheden finns unika möjligheter för att skapa aktiviteter inom outdoor samt cykelleder. Filipstads kommun har beviljats LONA-medel (Lokala Naturvårdsprojekt) för att vidareutveckla Brattforsheden, förlängning med ledsystem och ökad tillgänglighet.

För mer information: Hans Lundberg
0590-616 30, 070-616 30 99 hans.lundberg@filipstad.se

Bergslagskanalen

Bergslagskanalen ska jobba vidare med tidigare EU-projekts väckta intresse hos entreprenörer och andra intressenter, som i förlängningen kan leda fram till fler nyetableringar och fler innovativa lösningar för väl underbyggda produktlanseringar.

För mer information: Hans Lundberg
0590-616 30, 070-616 30 99 hans.lundberg@filipstad.se

Compare

Trip Advisor, Google My Business och Facebook. Många pratar om Digitaliseringen, men vad den kan innebära för just ditt företag är inte självklart.

För mer information: Fredrik Lindholm
070-733 39 23, fredrik.lindholm@compare.se

Länkar

Kontaktinformation Näringslivskontoret

Telefonnummer
0590‑612 16