Filipstads kommun startsida

Dricksvatten

Vatten som hälls i glas med isbitar

Vatten är en förutsättning för allt liv och människans viktigaste livsmedel. Livsmedelsverket ställer höga krav på dricksvattnet i Sverige. Kvaliteten på dricksvattnet i Filipstads kommun är god.

Kranvatten vs flaskvatten

Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Det tycker vi är onödigt.

Skillnader mellan kranvatten och flaskvatten

Kranvatten är det dricksvatten som du får direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Flaskvatten är det vatten du köper förpackat i butiken, det finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten.

Pris

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska.

Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Miljö

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.

Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Utsläpp förknippade med flaskvatten

Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.*

Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.*

Färskt

Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Kvalitet

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Undersökningar visar att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Visst kan det hända att även kranvatten tillfälligt innehåller för höga halter av bakterier. Men du blir då informerad om det så att du som konsument inte ska behöva dricka vattnet och problemet åtgärdas.

Det finns även förpackat vatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor och/eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

Kolsyrat vatten

Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten.

Smak och temperatur

Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser.

Vårda vårt vatten

Av allt vatten på vår planet är bara omkring 2 procent sötvatten och av det är mindre än hälften åtkomligt för oss människor. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att vårda vårt vatten.

Vatten ska skyddas från föroreningar som till exempel olja. En liter diesel kan förstöra en miljon liter vatten!

Vattnets hårdhet

Dosering av tvätt- och rengöringsmedel för att saker sa bli rena, påverkas av vilken hårdhet vatten har. Läs mer om vattnets hårdhet i Filipstads kommun.

Telefonnummer:

0590‑613 77

Öppettider:

Måndag, onsdag, fredag 08.00-09.30 och 10.00-11.30

Vattenverket 0590-123 39

Avloppsreningsverket 0590-128 96

Vid felanmälningar kontakta Filipstads växel 0590-611 00, vid akuta felanmälningar utanför kontorstid kontakta jourhavande 0550-636 00.

Undersidor