Filipstads kommun startsida

Sommaren blir annorlunda i coronatider

Det blir en annorlunda sommar, med restriktioner och en hel del att tänka på. Vi rekommenderar hemester i närheten av hemmet.

Sommarråd från Krisinformation.se

Du hittar mer information om sommaren i Sverige på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visiting Sweden during the covid-19 pandemic

The Covid-19 pandemic affects travelling, accommodation, and other activities in Sweden. Here Krisinformation.se have compiled information from the authorities about restrictions and regulations you need to be aware of if you are planning a stay in Sweden this summer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fortsätt följa de allmänna råden

Den 13 juni får symtomfria personer resa fritt i Sverige. Men tänk på att följa råden om att stanna hemma vid minsta symtom, att tvätta händerna noga, att hålla avstånd till andra och att undvika trängsel. Undvik också kontakt med nya människor så långt det är möjligt.

Regeringen betonar att faran inte är över och att Sverige fortfarande befinner sig i ett allvarligt läge.

Ta hand om varandra och naturen

Välkommen ut! Naturen ger möjlighet till återhämtning och får oss att må bra. Det har många upptäckt i år. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och till naturen.

Vi rekommenderar att hålla sig till hemester, det vill säga semester nära hemmet. Det finns många fina platser i naturen. Passa på att utforska nya områden nu när intresset för att vistas i naturen är extra stort.

Besök visitfilipstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för inspiration till besöksmål och evenemang.

Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare. Ta gärna med dig något att äta ut i naturen, men ta med dig skräpet hem om soptunnan är full. Vid badplatser tänker vi på att hålla avstånd till varandra, både på land och i vattnet. Det är viktigt att visa hänsyn till både människor och djur när vi är ute.

Allemansrätten, när du är i naturen

Allemansrätten innebär att du får röra dig fritt i naturen utan att fråga markägaren om lov. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, åker båt eller gör något annat i det fria. Se till att du är påläst om allemansrätten och att visa respekt för naturen genom att städa efter dig

Läs mer om vad allemansrätten säger om olika aktiviteter. Länk till annan webbplats.

Läs mer om vad lagen säger om allemansrätten. Länk till annan webbplats.

Läs mer om allemansrätten i skyddade områden. Länk till annan webbplats.

Tänk också på att det kan finnas en brandrisk, så håll dig uppdaterad om det förekommer risker eller eldningförbud i området.

Länsstyrelsernas karttjänst för visning av eldningsförbud i Sverige. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips: Ladda ner appen "Brandrisk Ute" och håll koll på brandrisken i skog och mark. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Läs mer om appen och om hur du kan ladda ner den på DinSäkerhet Länk till annan webbplats..