Filipstads kommun startsida

2021-01-04

Vaccinationen mot covid-19 har startat

Sköterska med munskydd håller i en spruta

Region Värmland ansvarar för vaccinationen mot covid-19 i länet. Filipstads kommun hjälper till med vaccinering av den första prioriterade gruppen inom den kommunala omsorgen.

Vi har nu fått tillgång till vaccin mot covid-19. Liksom all vaccinering i Sverige är den frivillig, men ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan smittspridningen brytas. Varje individ som vaccinerar sig kan bidra till att rädda någon annans liv.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen, den betalas av staten.

Mer information om vaccinering finns på 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilka kommer att erbjudas vaccin först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara går först. Vaccinationen mot covid-19 har delats in i fyra faser.

Fas 1 (startar i januari)

I en första fas vaccineras:

  • De som bor på ett särskilt boende för äldre och de som har hemtjänst eller hemsjukvård.
  • De som arbetar nära människor inom denna riskgrupp.
  • De vuxna som bor tillsammans med någon i denna riskgrupp.

Fas 2-4 (startar i februari)

I fas 2 (start februari) kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen som arbetar nära de som har stort behov av skydd.

I fas 3 (start mars) gäller vaccination för personer 18–69 år som tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten arbetar just nu med att specificera dessa riskgrupper.

I fas 4 (start april) ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

Läs mer om prioriteringarna på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccination i Filipstads kommun

De första vaccinationerna mot covid-19 har börjat i vår kommun. Region Värmland ansvarar för vaccinationen. Kommunen hjälper till med planering för hur vaccinationen mot covid-19 ska gå till i vår kommun. Filipstads kommun ansvarar för att, i samverkan med Region Värmland, se till så att kommunens personal och brukare vaccineras på ett säkert och effektivt sätt.

Till en början (januari-februari) vaccineras personerna i fas 1. Alla invånare kommer att kunna få vaccinera sig, men det tas en grupp i taget, ingen är bortglömd.

Senaste uppdateringen:

  • Vecka 2 startade vaccineringen i Filipstads kommun. Först ut är våra särskilda boenden, alltså äldreboenden.
  • Vecka 3 finns tider att boka på vårdcentralen för dem som har hemtjänst utan hemsjukvård.
  • Vecka 3 påbörjas även vaccinering för dem som har hemsjukvård och dessa personer och deras hushållskontakter vaccineras i hemmet.

För dig som har har hemtjänst men inte hemsjukvård

Personer i kommunen som har hemtjänst men inte hemsjukvård får ett brev hemskickat till sig (skickades 14/1). Brevet innehåller ett erbjudande om att få vaccinera sig mot covid-19.

Så går bokningen till

  1. Personen får ett brev hem med erbjudande om att boka tid för vaccin. Det gäller även hushållskontakter, alltså personer som bor i samma hushåll som personen.
  2. Fyll i hälsodeklarationen som medföljer. Lägg den i den grå postlådan utanför kommunhusets entré, Hantverksgatan 22 i Filipstad. Den kan också skickas med post. Vi tömmer den grå postlådan flera gånger om dagen så det är det absolut snabbaste sättet.
  3. När hälsodeklarationen har kommit in kan en tid bokas via vår växeltelefon 0590-611 00 som är öppen kl 8-16 måndag-fredag.
  4. Vaccineringen sker på vårdcentralen i Filipstad torsdagen den 21 januari kl 17-20 och lördagen den 23 januari kl 9-14.

Fler tillfällen och möjligheter kommer finnas men vi är oerhört angelägna om att så många som möjligt snabbt hörsammar detta erbjudande. Observera att det dessa dagar endast sker vaccination vid tidsbokning. Den som inte bokat tid kommer ej vaccineras då.

Vi ber den som ska vaccinera sig att vara på plats vid vårdcentralens entré endast en kort stund före sin bokade tid (vi vill inte att det uppstår köbildning). Det finns entrévärd som visar till rätta så det är inte svårt att hitta rätt. Tänk på att vara klädd så det är lätt att få fram överarmen. Ta med legitimation.

Vaccinet ges i två doser. När du får dos 1 kommer du få tid för dos 2 och blanketten Hälsodeklaration för dos 2. Vaccineringen är kostnadsfri.

Medarbetare

Vårdpersonal ingår i fas 1. Medarbetare inom kommunen som berörs kommer att få information av sin chef och via kommunens intranät.