Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Barn blir miljösmarta på förskolan Lyckan

Lyckan förskola affär

Ingress

Förskolorna i Filipstads kommun har sedan hösten 2019 haft "Hållbar utveckling, hälsa och livsstil" som fokusområde i sin pedagogik. En av förskolorna som har sett en positiv utveckling hos barnen är förskolan Lyckan, avdelning Stora.

Malin Malmqvist, förskolelärare på Lyckan, berättar att initiativet om Hållbar utveckling, hälsa och livsstil har skapat ett stort engagemang hos barnen och väckt många frågor och funderingar. Hon berättar att de bland annat har tittat på filmer från ”Håll Sverige rent” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som visar verkligheten. Vad händer till exempel om man kastar skräp på marken?

Så här lät några tankar från barnen som är 4-6 år, efter att de har sett filmerna:

—Det är så dumt att människor slänger skräp på marken. För det blåser ner i havet där fiskarna äter det. Sen äter vi fisken och då blir det inte bra. Och fåglarna tror att plasten som flyter runt i havet är mat och äter det. Då dör dom, vi har ju sett inne i en stormfågel.

— Jag vill inte att de hugger ner träden, för att jag vill inte att djur ska dö och försvinna.

— Jag vill att alla pingviner ska finnas kvar.

— Det är så bra att vi pantar våra burkar och flaskor för då kan ju vi köpa popcorn av pengarna som vi får tillbaka. Och att naturen gillar att vi går och pantar.

Tre sopsamlarmonster hjälper barnen att källsortera

I köket på förskolan kan du möta Plastis, Metallika och Pappis; tre stycken sopsamlarmonster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ska hjälpa barnen att lära sig att källsortera. Plastis bygger uppfinningar och leksaker av gamla plastförpackningar. Metallika gillar att ha hand om metall såsom konservburkar, och hos Pappis slänger man papper och kartonger.

Gamla förpackningar återanvänds

Att återanvända material har blivit hög prioritet på Lyckan, exempelvis i barnens egen affär. Där använder de gamla mjölkpaket, äggkartonger och handlar med låtsaspengar. Det är ett sätt för barnen att lära sig återanvända och också handskas med pengar. Barnen återanvänder också misslyckade teckningar för att skapa ny konst och planterar i gamla förpackningar.

Pratar gärna om hållbarhet även hemma

Emelie Irtoft, förskolelärare på Lyckan, berättar att barnen är måna om att lära ut det som de lär sig på förskolan och gärna pratar om hållbar utveckling även när de kommer hem.

— Vi har frågat vårdnadshavare på våra utvecklingssamtal om barnen pratar något om hållbarhet när de kommer hem och nästan alla intygar att det gör dom. Det tycker vi är jättekul! Det gör det ännu roligare att utveckla vårt arbete och hitta på nya saker till barnen inom samma tema.