Filipstads kommun startsida
Denna funktion använder "Google Översätt" för att maskinöversätta sidan. Filipstads kommun ansvarar inte för korrektheten i översättningen.

Bättre hälsa för barn – en ny förstudie startar idag

Hans Jildesten, Per Gruvberger, Anne-Louise Izindre och Kristina Karlsson

Fyra kommuner i Värmland ska arbeta med en förstudie under ett år, med start 1 februari 2018. Den handlar om att kartlägga folkhälsan och hur vi kan få invånarna, och framförallt barn, att må bättre.

Tillsammans med kommunerna Storfors, Säffle och Forshaga har Filipstads kommun fått ett bidrag på 200 000 kronor för att göra en förstudie som handlar om att få barn och andra att aktivera sig mer och få bättre hälsa.

Barnens aktivitet minskar

Man har sett att Värmland sticker ut vad gäller barnfetma.

- I de mindre åldrarna rör sig barn mycket men runt årskurs 7 till 1:an på gymnasiet, där händer det något. Vi vill se vad, varför och vad man kan göra åt det. Man ska ju orka med ett helt arbetsliv sedan, säger Anne-Louise Izindre, EU-samordnare i Filipstad.

Skola och föreningar kan bidra

Det finns strategier i Värmland om hur barn ska må bättre. Skolan har en betydande del i detta, men många fler kan bidra till en bättre folkhälsa.

- Till exempel kan vi få med föreningar och ha prova-på-aktiviteter. Vi har ju bland annat jobbat med att få fram konstgräsplanen, en skatepark och nu öppnar ju Fritidsbanken snart också. Vi gör goda saker redan nu för att det ska bli lättare att komma i rörelse, säger Anne-Louise Izindre.

Fyra kommuner samarbetar

Kommunalråden i Filipstad och Storfors, Per Gruvberger och Hans Jildesten, är överens om att det är bra att samverka i fyra kommuner.

- Fler idéer kommer ju fram. Det är en ganska lagom konstellation tycker jag, säger Per Gruvberger.

- Ja, jag ser stora möjligheter när vi kan samarbeta och lära av varandra. Jag är övertygad om att Filipstad gör saker som vi andra kan ta del av och tvärtom, säger Hans Jildesten.

Mycket bra finns redan idag

Per Gruvberger betonar att detta arbete handlar om generella insatser för barnens framtid.

- Förstudien är inte riktad mot individer utan den ska ge möjlighet till barn att röra på sig.

Mycket görs redan idag för att höja folkhälsan, till exempel med nyttig kost för barn och att erbjuda en mångfald av fysiska aktiviteter, så mycket handlar om att förstärka de insatser som vi redan har.

- Vi ska titta på vilka insatser som görs och vilka effekter de ger. Det är det som vi vill att den här förstudien ska visa. Vi ska inte komma med pekpinnar utan komma med alternativ, säger Kristina Karlsson, EU- och folkhälsosamordnare i Storfors.

Det ska alltså bli lättare för alla att ta del av det som finns. Metoder som kan främja fysisk aktivitet och bättre kostvanor ska tas fram. Efter förstudien ska det finnas ett underlag till en ansökan om ett genomförandeprojekt.

Senast uppdaterad: 2018-02-01