Filipstads kommun startsida

Polisen varnar för falska telefonsamtal

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank.

Polisen ger tips för att undvika att du ska drabbas.

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragaren kan hitta information på nätet för att lura dig.

  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Sprid budskapet vidare till alla du bryr dig om.

Mer information från Polisen

Vad är vishing?

I takt med att en stor del av befolkningen numera utför sina bankärenden på nätet med hjälp av digital legitimering har även kriminaliteten flyttat dit.

”Vishing” är när en person blir uppringd per telefon av någon som utger sig ringa från ett företag, en bank, en myndighet eller till och med från Polisen.

Den uppringda personen blir vilseledd/lurad till att lämna ut sina koder till sin elektroniska e-legitimation, bankdosa eller mobila bank-ID eller blir vilseledd/lurad till att själv logga in på sin bankdosa eller mobila bank-ID.

När den uppringde gör detta så släpper han/hon in bedragaren i sin internetbank, och därefter kan bedragaren tömma kontona.

De här bedragarna har riktat in sig på den äldre delen av befolkningen – över 70 % av de som blivit lurade på det här sättet är 70 år eller äldre. Många av de som drabbats har blivit av med sina livsbesparingar.

Senast uppdaterad: 2018-12-06