Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Skiffertaket renoveras på Museet Kvarnen

4 personer står framför museet Kvarnen som är en byggarbetsplats på taket med byggställningar.

Patrik Persson från fastighetsenheten Filipstads kommun, Robin Juhlin från Juhlins bygg, Sara Bodin Olsson från Länsstyrelsen och Mattias Libeck från Länsstyrelsen framför Museet Kvarnen

Nu får Kvarnen vid Hötorget i Filipstad ett nytt tak. Mycket av det gamla skiffret bevaras och arbetet kommer bli färdigt senare i sommar.

På Museet Kvarnen i Filipstad har Kulturföreningen Kulörta Lyktor sin verksamhet, med Ferlinmuseet och olika konstutställningar. Kvarnverksamhet pågick här till 1940-tal.

På grund av läckage behöver taket nu läggas om. Förra gången nytt tak lades på Kvarnen var på 1970-talet.

Kvarnen är en av 67 byggnader i Värmlands län som är utpekat som ”byggnadsminne”. Därför har Filipstads kommun fått bidrag på cirka 200 000 kronor från Länsstyrelsen för att renovera taket. Vid ett sådant här bygge finns det särskilda skyddsbestämmelser. Antikvariskt kunniga deltar för att kontrollera så att arbetet görs så att byggnadens stil bevaras på rätt sätt. Total kostnad för takomläggningen är 850 000 kronor.

Det som ska göras nu är att nya vindskivor som målas ska sättas upp och därefter blir det plåtjobb, nya rännor och sedan takomläggning. Taket består av blandat skiffer i form av Grythytteskiffer och Dalslandsskiffer. Mycket av det gamla skiffret som har legat på taket ska läggas tillbaka, men skifferplattor som gått sönder kommer att bytas ut. Eftersom skiffer inte finns i nyproduktion i stor skala kommer återanvänt skiffer att läggas till på taket.

Cirka 40-50 sten läggs per kvadratmeter och taket är 340 kvadratmeter stort.

Arbetet startade i maj och om vädret tillåter så kommer det nya taket att vara färdigt i slutet av juli. Totalentreprenör för takjobbet är Juhlins bygg och sidoentreprenör för plåtarbetet är Lyréns plåt.

Skifferplattor i högar på ett tak
Skifferplattor i högar på ett tak, en byggställning i bakgrunden.