Publicerat:
Skolpersonalen fick viktig information om skolsäkerhet

Drygt två veckor har gått sedan skolskjutningen i Örebro. Idag samlades kommunens skolpersonal på FKK (Filipstad Kultur och Konferens) för att få information om vad som sker både inom kommunen och på nationell nivå vad gäller skolsäkerhet.
Gemensam träff för skolpersonalen
Efter våldsdådet i Örebro den 4 februari så finns det givetvis oro och funderingar från all personal som jobbar på våra skolor. Den 20 februari hölls två träffar på FKK (Filipstad Kultur och Konferens), där personalen gemensamt fick reda på hur kommunen arbetar för att hålla våra skolor så säkra som möjligt, samt vad som sker inom skolsäkerhetsområdet från Regeringens håll.
Åtgärder och förebyggande arbete
Kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund och trygghetssamordnare Alva Johansson, fanns på plats ihop med representanter från Polisen, Ambulansen och Räddningstjänsten. De berättade om åtgärder och förebyggande arbete.
- Det händer mycket, både praktiskt och för att höja kunskapen, berättar Michael och Alva.
Framöver finns en rad åtgärder planerade, både från Regeringen, MSB (Myndigheten för säkerhet och beredskap) och inom kommunen.
Vad händer på nationellt håll?
Från Regeringskansliet kom nyligen ett förslag om ny lagstiftning från 1 juli 2025. Där nämns exempelvis lagkrav på inrymningsövningar, att inga obehöriga ska få tillgång till skolans område, att rektorer ska få rätt att genomsöka väskor m.m. Andra åtgärder som kommer från nationellt håll är ökning av satsningar på psykvården.
Vad händer inom Filipstads kommun?
- På lokalt håll så har kommunens stabschefer och även Räddningstjänsten fått utbildning ganska nyligen angående skolskjutningar.
- Det finns upphandlat om kameraövervakning om det skulle bli aktuellt att sätta upp kameror, då främst på Spångbergsgymnasiet.
- Montering av lås pågår.
- Inventering av alla förskolor och skolor kommer ske, där man ser över lås, persienner etc.
- Man undersöker vägar för kommunikation mellan skolpersonal om en händelse skulle inträffa.
- Det kommer bli fler övningar både gällande inrymning och utrymning. Dessa kommer ske på olika sätt beroende på skolornas läge, elevernas ålder osv.
- MSB kommer ha fler utbildningar framöver där kommunpersonal kommer delta.
- Det finns även ett arbete som kallas SSPF, där skola, socialtjänst, polis och fritid samverkar för att fånga upp varningssignaler på yngre personer som har risk att bli kriminella.
Blåljusmyndigheterna informerade
Polisen, Räddningstjänsten och Ambulansen är viktiga vid sådana här händelser. Jakob, Peter och Peter gästade oss och berättade om sina roller.
Polisen
Polisen Jakob Nordlund Svanlind informerade om hur de arbetar i situationer mot dödligt våld. Råd till skolpersonalen om en farlig våldssituation uppstår och Polisen kommer är att försöka behålla lugnet, följa polisens instruktioner, inte ha några föremål i händerna, inte vifta med armarna och att gå åt det håll som polisen kom ifrån.
Räddningstjänsten
Medan Polisen styr över situationen så är Räddningstjänstens roll att gå in och hjälpa skadade. Målet i deras dagliga arbete är att maximera överlevande och minimera påverkan på samhället, berättar Peter Karlsson från BRT (Bergslagens räddningstjänst). Genom samverkan stöttar de Polismyndigheten och sjukvården.
Ambulansen
Ambulanspersonalens arbete handlar om att ta hand om skadade. Det är viktigt hur vi förbereder oss så vi är duktiga när något allvarligt händer. Vi måste ju bygga upp en organisation för det, tyvärr, säger Peter Nordin.
Fly - sök skydd - larma
Det finns såklart många frågor och funderingar från skolans personal i detta läge. Hur ska man agera i svåra och hemska situationer, vad är rätt och vad är fel..? Det är svårt att ha svar på alla tänkbara scenarier men det viktiga handlar om att göra en riskbedömning utifrån situationen. Ibland är det bäst att fly, medan det i andra lägen kan ge förödande konsekvenser att försöka springa ifrån den farliga situationen.
Några aspekter att tänka på handlar om "Fly - Sök skydd - Larma".
1. Fly
Inom skolan ska man ha koll på var nödutgångarna finns. Om det finns en säker väg ut så ska man fly.
2. Sök skydd
När hotet är utanför där man befinner sig så kan inrymning vara det bästa alternativet. Då låser man in sig, drar ner persienner, släcker lampor, stänger av ljud och vibration på telefonen, lägger sig nära golv och väggar bort från dörrar och håller sig stilla.
3. Larma
När det är säkert att larma så ska man göra det och när Polisen anländer ska man följa deras instruktioner.
Aktuellt
-
Projektavslutning för "Rörelseglädje på daglig verksamhet" – med inspirerande berättelser, sång, dans och Sanna Nielsen
-
Lyckad UKM-festival i Filipstad
-
Information om kylda matlådor i Filipstads kommun
-
Skolpersonalen fick viktig information om skolsäkerhet
-
Vi söker familjehem och kontaktfamiljer
-
Nya regler för kött på restaurang
-
Anmälan öppen för utställare till Filipstadsmässan
-
Vi söker vikarier till omsorgen
-
Ny e-tjänst för att boka idrottshallar
-
Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?