Filipstads kommun startsida
Denna funktion använder "Google Översätt" för att maskinöversätta sidan. Filipstads kommun ansvarar inte för korrektheten i översättningen.

Tavla med Filipstadsanknytning skänks till kommunen

Enar Lundström, Inge Nilsson Piehl (teknisk chef) och Lilian Lundström med tavlan

Filipstads kommun har fått en tavla som är skänkt av privatpersonerna Enar och Lilian Lundström från Vallentuna. Målningen är ett porträtt över Enars farfarsfar Carl Lundström som var verksam i Filipstad på 1800-talet.

Tavlan som Enar Lundström har skänkt till Filipstads kommun är ett porträtt på hans farfarsfar Carl Lundström (1828-1902) som var rektor på Bergsskolan i Filipstad och politiker i Filipstads fullmäktige.

Den är en oljemålning gjord av den svenske konstnären Oscar Björck (1860-1929). Björck var professor vid Konsthögskolan och vice ordförande i Konstakademien. I samlingen över hans målningar finns det många porträtt, bland annat föreställande Oscar II, prins Eugen, kronprins Gustaf och Verner von Heidenstam. Han har gjort målningar åt Operakällaren och Dramaten i Stockholm och finns också representerad på Kalmar konstmuseum, Skoklosters slott och Nordiska museet. Källa: Wikipedia

Vi säger tack till paret Lundström. Nu återstår att se vilken plats tavlan kommer att få inom kommunen.

Senast uppdaterad: 2018-07-31