Filipstads kommun startsida

Vinn en cykelväska under Trafikantveckan 16-22 september

För att uppmuntra till hållbara resor så anordas den Europeiska Trafikantveckan varje år. I Filipstads kommun hålls en tävling kring att gå och cykla.

Nu drar den Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week) igång. Trafikantveckan äger rum den 16–22 september varje år i Europa. Syftet är att uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Årets tema: Säker trafik till fots och på cykel

Tävlingen är avslutad, vinnarna kontaktas 23 september

Tävlingen är nu över. Tack till alla som deltog! Alla svar på facebook och e-post har sammanställts och vinnarna har utsetts.

Under trafikantveckan var det en tävling där man kunde vinna en cykelväska med praktiska fack för saker och mobiltelefon. Varje dag måndag till fredag 16-20 september publicerades en fråga här på hemsidan och på Filipstads kommuns facebooksida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Deltagarna skickade sina svar till kommun@filipstad.se eller svarade på Facebooksidan. Tävlingarna pågick fram till söndag 22 september och deltagarna kunde svara på frågorna under veckan.Tävling måndag 16 september

Här i den branta Abborrbacken i Filipstad, som kallas för ”det lutande planet”, gillar många att motionera. Här kördes också cykeltävlingen Gruvloppet fram till år 2002. Abborrtjärnen intill är ett populärt ställe att gå och cykla kring.

Deltagarna lämnade sina bästa tips på en plats i vår kommun som de tycker är fin och bra att gå eller cykla på och var med i utlottningen.Tävling tisdag 17 september

Fritidsbanken Filipstad kan du lämna in fritidsprylar som du inte längre använder och då kan någon annan få nytta av dem. Här kan du också låna utrustning som skidor, skridskor, discar till discgolf och cyklar.

Deltagarna gissade hur många gånger Fritidsbanken lånade ut cyklar mellan 30 april och 10 september 2019. De två närmade vann varsin cykelväska.

Rätt svar: 375 gångerTävling onsdag 18 september

Följande frågor svarade deltagarna på, av de som fick alla rätt lottades 2 väskor ut.

 1. Hur mycket kostar det i böter om du cyklar mot rött ljus?
  A. 500 kr
  B. 800 kr
  C. 1500 kr
 2. Får man cykla på trottoar eller gångbana om cykelbana saknas?
  A. Nej
  B. Endast tillåtet för barn upp till 8 år.
  C. Endast tillåtet för barn upp till 15 år.
 3. Vilken maxhastighet gäller för cyklister på gågata eller inom gångfartsområde?
  A. Gångfart
  B. Max 30 km/h
  C. Finns ingen

Rätt svar: C, B, A


Tävling torsdag

Vill man komma bort från trafiken har Filipstads kommun många vackra och intressanta platser att vandra på. Känner du igen dessa ställen? 📷

Deltagarna kopplade ihop bilderna 1, 2, 3 och 4 med de orter/byar i Filipstads kommun som motiven är hämtade från, de med alla rätt var med i utlottningen av cykelväskor.

Vill du ha en ledtråd så finns de rätta svaren med i denna lista:
📍 Brattforsheden i BRATTFORS
📍 Slussarna i ASPHYTTAN
📍 Tilas stoll på Högbergsfältet i PERSBERG
📍 Gruvbyn i LÅNGBAN
📍 Hornkullens gruvområde i NYKROPPA
📍 Gruvfältet i NORDMARK
📍 Kyrkoområdet i RÄMMEN
📍 Trollstigen i LESJÖFORS
📍 Storbrohyttan i FILIPSTAD

Rätt svar: 1. Persberg, 2. Nordmark, 3. Lesjöfors och 4. Brattfors


Tävling fredag

Enligt svensk lag ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Men givetvis är det bra att använda hjälm oavsett vilken ålder man har.

Dagens kluriga fråga:

Här är ett foto på en cykelhjälm. Vi har gjort bilden svartvit. De deltagarna som gissade rätt färg på hjälmen var med i utlottningen av cykelväskor.

Rätt svar: Gul

 

Tävlingen arrangerades av klimat- och energirådgivaren och informationsavdelningen på Filipstads kommun.