Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Matpanelen har utvärderat äldreomsorgens mat

En matpanel, bestående av 6 pensionärer, har under 2017 provsmakat äldreomsorgens mat vid ett flertal tillfällen. De har fått jämföra hur maten smakar när man äter den ur matlådan mot hur det smakar när man äter maten på tallrik.

Ett gäng med sex matglada pensionärer anmälde sig förra året till ett uppdrag. Ett tio-tal gånger under året fick de komma och äta lunch på äldreboendet Älvkullen.

Det mesta är hemlagat i Älvkullens kök, som alla såser, grytor, soppor och också moset. Matpanelen fick äta maten både på tallrik och i matlåda och efter maten gav de var och en sin poäng på måltiden.

Detta uppdrag kom till för att kommunen ville visa att vi har bra mat och se om det kunde komma förslag på hur den kan bli ännu bättre.

Idag har utvärderingen av matpanelens provsmakning av äldreomsorgens mat presenterats. Resultatet är utvärderat och det som kom fram var att maten fick högre poäng när den serverades på en tallrik i jämförelse med i matlåda.

Matpanelen berättar att de överlag tyckt att maten varit mycket god, och att fiskgratängen var en av favoriterna. Även utvärderingen ger fiskgratängen högst poäng av alla rätter som serverades i matlåda. Rotmos och fläsklägg fick högst poäng av rätterna som serverades på tallrik.

Totalt sett har maten fått högt betyg i provsmakningarna även om det är tydligt att maten verkar smaka lite bättre om den äts på en tallrik. Socialförvaltningen bollar nu frågan vidare till kostenheten för att fortsätta arbetet med utveckling av matlådorna.

- Hur vi går vidare är ännu inte bestämt men att utvärdera hur matlådan upplevs i hemmamiljö är intressant så en enkätundersökning kan det kanske bli frågan om, säger kostchefen Jorun Ledin.

Matpanelen var överens om att serveringen i Älvkullen är mycket trevlig och menade att de kan tänka sig att gå dit och äta lunch någon gång ibland framöver, men de tror att många fortfarande inte vet om att möjligheten finns för Filipstads pensionärer.

Senast uppdaterad: 2018-01-29