Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Årets Industriminne 2017 – Långbans gruv- och kulturby

Långbans gruv- och kulturby i Filipstads kommun tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2017 ”för ett nyskapande sätt att använda en industriell kulturmiljö som en resurs i arbetet med en av våra mest aktuella samhällsutmaningar”.

I projektet ”Från flyktingmottagande till samhällsdeltagande: Långbans gruv- och kulturby som drivkraft för samverkan över gränser” har Värmlands museum och Filipstads kommun, i samarbete med Riksantikvarieämbetet, utvecklat Långban som en resurs för integration av nyanlända.

Projekt som skapat samhörighet

Arbetet som Filipstads nya invånare har gjort i Långban har bidragit till att skapa samhörigheter mellan nyanlända, andra kommuninvånare och en kulturmiljö av nationell betydelse. Långban är en väl bevarad gruvanläggning med tillhörande hytta och samhälle och har en mycket lång historia. Det är en av världens mest mineralrika platser.

Projektet i Långban har levt vidare och bidragit bland annat till att det blir ett nytt firande av Eid-Al-Fitr på Långban i sommar, mineralletning och skattjakt tillgängligt på arabiska och två nya föreningar (Somaliska kvinnoföreningen samt en som bildas just nu: OGARIT för arabisktalande kvinnor och deras ökade delaktighet i samhällslivet.)

Utmärkelsen Årets industriminne

Svenska industriminnesföreningen uppmärksammar nu Långbans gruv- och kulturby med priset Årets industriminne, vilket Filipstads kommun ser som glädjande. 

-Jag tycker att det är jätteroligt att arbetet som gjorts uppmärksammas och att Långban blivit en mötesplats som alla i samhället kan nyttja ännu mer, säger kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger.

Prisutdelning 10 juni

Utmärkelsen delas ut på plats i Långban lördagen den 10 juni kl. 11.00 när Långban öppnar för säsongen. Då deltar bland annat Kenneth Johansson, Landshövding i Värmlands län, Per Gruvberger, kommunstyrelseordförande Filipstad, Qaisar Mahmood, avdelningschef kulturmiljöavdelningen, Riksantikvarieämbetet, Rima Shams-Al-Deen, projektet ”Från flyktingmottagande till samhällsdeltagande” och Lilian Höjd, Långbans gruv- och kulturby.

2017-05-16

Senast uppdaterad: 2017-05-16