Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

En matpanel ska utvärdera äldreomsorgens mat

Ett gäng matglada pensionärer har fått ett uppdrag. Tio gånger under året ska de komma och äta lunch på äldreboendet Älvkullen.

Tidigare i år annonserade Filipstads kommun efter pensionärer som var intresserade av att delta i en matpanel. Nu är deltagarna utsedda och det är dags för panelen att starta sitt arbete.

Det matglada gänget kommer att träffas i Älvkullens matsal en gång var tredje vecka. Där serveras de mat både på tallrik och i matlåda. Efter lunchen får var och en värdera maten och sätta poäng på det de ätit. Det kommer säkert också bli en del diskussioner mellan deltagarna.

Eva-Lena Svensson som är verksamhetschef inom äldreomsorgen tycker att det ska bli spännande att få veta vad panelen tycker om maträtterna.

- Vi har dragit lott för att få fram deltagarna, så det blir bra att få höra opartiska synpunkter.

Åsa Fröding som är gruppledare på kostenheten berättar att det mesta är hemlagat i Älvkullens kök, som alla såser, grytor, soppor och också moset.

- Många tror att det kommer färdigt allting och inte lagas från grunden, men det är inte så det ser ut. Med det här vill vi visa att vi har bra mat.

Start för matpanelen är på onsdag 15 mars med kålpudding. Deltagarna i matpanelen tycker att det ska bli roligt att få vara med om detta. Önskemål kommer in om att få varierade rätter så att det inte ska bli samma varje gång och det ska de få, lovar Åsa Fröding.

- Det ska bli både kött, fisk och annat.

2017-03-15

Visste du att?

I Älvkullens kök görs varje dag:

  • 500–600 portioner mat.
  • Frukost till kommunens boenden och rehab.
  • Cirka 260 lunchportioner.
  • Cirka 100 matlådor. De som har hemtjänst har också möjlighet att välja skolmaten istället.
  • 150 portioner till kvällsmål.

Det finns också timbalkost, som är kost med lätt konsistens för brukare som har svårt att svälja.

Älvkullens äldreboende har 82 platser och här har de andra godsaker vid speciella tillfällen. De har bland annat haft tacokväll, pizzakväll, julmys och kafferep.

Kommunens aktivitetssamordnare åker runt till alla äldreboenden i kommunen och ordnar trevliga aktiviteter, som bowling och sittdans, man använder skönhetssalonger, går ut och handlar och läser tillsammans.

Senast uppdaterad: 2017-03-15