Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Filipstad fick besök från Longyan

26 april kom Longyans borgmästare med följe från Kina till Filipstad. Här gjorde de bland annat ett studiebesök på Spångbergsgymnasiet.

Filipstad har haft kontakt med den kinesiska staden Longyan sedan 2011. 26 april 2016 besökte en delegation med bland andra deras nya borgmästare Chi Qiuna Filipstad.

På förmiddagen blev det ett studiebesök på Spångbergsgymnasiet. Hur skolan arbetar med teori och praktik var något de blev särskilt imponerade över.

- Vi fick ett mycket gott intryck av era program och er undervisning. Vi har sett att utbildningsnivån är väldigt hög i Sverige. Kombinationen av lärandet i klassen tillsammans med praktik är något vi kan lära oss av, säger Lu Dian som är direktör inom utrikes affärer.

Gruppen fick även veta mer om gruvindustrin och hur arbetet ser ut på Persbergsföretaget SMA Mineral, vilket de tyckte var intressant eftersom Longyan är en gruvstad.

Under dagen skrev Longyan och Filipstad under ett systerskapsavtal. Detta innebär att man på sikt kan se om det finns möjligheter till utbyte inom turism, affärsliv och utbildning.

- Det är en historisk dag för oss. Jag är mycket glad för båda våra städer, säger Lu Dian.

2016-04-28

Senast uppdaterad: 2016-04-29