Filipstads kommun startsida

Grattis till årets kulturstipendiater!

Soluppgång glittrar över sjön Daglösen

Stipendiaterna för Ferlin-, folkrörelse-, förenings-, och jubileumsstipendiet 2020 är utsedda. Grattis till er alla!

Ferlinstipendiet

Filipstads kommuns Ferlinstipendium 2020 och 10 000 kronor tilldelas Carl-Jan Granqvist, Saxå bruk.

Carl Jan Granqvist har bidragit i allra högsta grad till utvecklingen av Saxå bruk, varit delaktig i Saxå kammarmusikfestival och har inte minst sitt genuina intresse kring mat och matkultur. Han är även en av de drivande i föreningen Berith Bergströms minne och Villa Edros.

Folkrörelsestipendiet

Filipstads kommuns folkrörelsestipendium 2020 och 5 000 kronor tilldelas Gunilla Andersson, Lesjöfors.

Med energi och gott humör har Gunilla Andersson medverkat till att kvinnor i Lesjöfors motionerar regelbundet. I mer än 20 år har hon hållit i gympa- och ryggympagrupper. Gunilla är även en drivande kraft i Lesjöfors byalag och håller i de av kommunen anordnade tipspromenaderna. Gunilla är också aktiv i idrottsrörelsen, bland annat som idog lottförsäljare.

Föreningsstipendiet

Filipstads kommuns föreningsstipendium 2020 och 5 000 kronor tilldelas Benita Stolpe, Filipstads fotboll.

Benita Stolpe är en eldsjäl som genom sitt driv och engagemang har satt Filipstads damfotboll på kartan. Benita är uppskattad bland såväl spelare som tränarkollegor och också för sitt arbete i styrelsen för Filipstads fotbollsförening. Med sitt glada humör har hon lett damlaget till division 3 och också åtagit sig uppgifter såsom att tvätta, städa, planera och få verksamheten att gå runt.

Jubileumsstipendierna till ungdomar

Filipstads kommuns Jubileumsstipendium 2020 och 5 000 kronor tilldelas Fabian Hermansson.

Fabian Hermansson är en stor talang inom skidskyttesporten med kapacitet att gå långt. En målmedveten satsning och stor träningskapacitet har bland annat lett honom till uttagning till Sveriges trupp till Ungdoms-OS i Lausanne 2020 och pallplacering i SM i rullskidskytte. Hans framgångar och vilja gör honom till ett föredöme.

Filipstads kommuns Jubileumsstipendium 2020 och 5 000 kronor tilldelas Maxximus Vikingasköld.

Maxximus Vikingasköld har under 6 års tid tränat och tävlat i motorcross och visat stor talang. Under 2020 har han även testat Roadracing och även där visat stor talang. Maxximus ägnar, förutom skolarbete, det mesta av sin fritid till att träna och tävla. Hans vilja att växa och utvecklas gör honom till ett föredöme inom sin sport.