Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Krisberedskapsveckan med tema krismat

Vitt kök med ett öppet skåp med massa skafferimat som exempelvis pasta, bönor, konserver och nötter.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Krisberedskapsveckan är en nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Årets tema är krismat.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap.

Tillgång till mat i kris

På MSB:s webbplats finns tips på vilken slags mat som är bra att ha hemma, hur den kan tillagas och hur du bäst förvarar den.

Ny receptsamling från Värmland

Länsstyrelsen Värmland har tillsammans med några värmländska kommuner och organisationer tagit fram 15 recept (med många närproducerade varor) som kan vara användbara vid en kris.

Mat härifrån - Recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla kan hjälpas åt

Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat. Människors kännedom om lokala risker behöver också öka.

Man ska inte förvänta sig att samhället ställer upp när matleveranserna slutar att fungera. Alla har ett eget ansvar att ta hand om sig själv vid en kris. Utan mat så klarar man inte att ta om sig själv och sina nära och kära., säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.

Detta händer i Filipstads kommun

Kriskost på Kalhyttedagen

På onsdagen den 5 oktober på Kalhyttedagen finns det aktiviteter med temat krismat:

  • 17.00-19.00 Lär dig om kriskost och provsmaka krismat.
  • 19.00-19.45 Föreläsning om krisberedskap med fokus på kriskost. Föreläsare: Kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Föreläsning om zombieöverlevnad för elever

Åsenskolans 6:or fick 28 september besök av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer, som en del av Krisberedskapsveckan.

”Inget kan ju vara lika illa som om en zombie kommer. Tänker man på det är det lättare att hantera andra kriser”, menar Herman. Eleverna fick tänka till på saker som vad som utmärker en zombie, vad en människa behöver för att överleva och hur man ska tänka för att hålla sig lugn när något läskigt händer.

Whiteboard med två böcker och framför tavlan en man i skugga