Filipstads kommun startsida

Publicerat:

MSB förtydligar: Signalen "Hesa Fredrik" testas som vanligt på måndag 7 mars

Tutor på hög höjd som signalerar varningsljud

Källa: MSB

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars är det åter dags för test av utomhusvarningen.

- Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Vad är VMA?

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Varningssystemet innefattar information i radio och tv, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik". Utomhussignalerna testas var tredje månad. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Datumen när det testas 2022

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni (obs, 13 juni eftersom nationaldagen är första måndagen)
  • 5 september
  • 5 december

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information.

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Källa: webbplatsen msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisberedskap

Läs mer om hur du förbättrar din hemberedskap i händelse av en kris på vår sida om Krisberedskap.