Filipstads kommun startsida

Projekt för att stärka den lokala handeln och hjälpa butikerna att bli mer digitala

Sju värmländska kommuner har under tre års tid arbetat tillsammans i projektet ”Hållbar handelsutveckling i staden”. I Filipstad har butiker fått lära sig att bli mer digitala och att möta kunden där kunden befinner sig.

Filipstad har tillsammans med sex andra värmländska kommuner jobbat ihop i tre år för att stärka den lokala handeln. Detta har skett i ett projekt med namnet ”Hållbar handelsutveckling i staden”, som handlar om hur vi värmlänningar bestämmer oss för att möta morgondagen.

Handlare får mer kunskap om det digitala

Projektet har hjälpt cirka 150 små och medelstora företag i Värmland, främst inom detaljhandeln, med kunskaper kring digitalisering. Målet är att företagen ska kunna bredda och utveckla sina verksamheter för en ökad tillväxt och överlevnad.

Den 22 november 2018 samlades kommunerna och många nyfikna företagare och handlare med flera på en avslutningskonferens i Karlstad.

Butikerna behöver nå kunderna där de är

När kunderna blir mer digitala och väljer att handla online kräver det att även butikerna hänger med i utvecklingen. Till exempel kan butikerna utöka med showrooms och vara mer synliga på webben och i sociala medier.

- Den fysiska verksamheten måste möta den digitala världen utan att tappa bort att det finns en människa bakom varje kund, säger Kikki Neidre-Pedersen, projektledare för handel och centrumutveckling i Filipstad.

Ser en förändring

Filipstads kommuns näringslivschef Maria Thiery Wase har fått positiva reaktioner från de företagare som deltagit i aktiviteterna i projektet.

- Jag ser en förändring hos många handlare i Filipstad där de säljer på andra sätt än vad de har gjort tidigare. Några har startat webbshop och flera marknadsför mycket mer vad de har via sociala medier.

Film

Film om "Hållbar handelsutveckling i staden"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Projektet Hållbar Handelsutveckling i staden är ett samarbete mellan Filipstads kommun, Forshaga kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun, Kils kommun, Torsby kommun, Sunne kommun, Region Värmland och Europeiska regionala utvecklingsfonden.