Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Rekordmånga deltagare på hälsoveckans stadsvandring

Över 60 personer fick en guidad tur i centrala Filipstad på årets stadsvandring, som är en del av hälsoveckan.

Stadsvandringen i centrala Filipstad har de senaste åren varit ett givet inslag i kommunens hälsovecka. Torsdag 6 oktober 2016 gick över 60 personer årets vandring.

Lena Wenander Johansson berättade, tillsammans med Birger Johansson, om Filipstads historia under en timmeslång promenad från Hötorget längs Skillerälven och ner till Kyrkans hus.

Publiken lyssnade noga på intressanta berättelser och skildringar och i år var språkstöd från kommunens integrationsenhet Vägvisaren med och översatte.

Stadsvandringen tog sin början vid Hötorget och där fick vi veta att Filipstad blev stad tack vare järnmalmen. År 1700 kom 15 % av allt järn i världen härifrån. År 1611 fick Filipstad sina stadsprivilegier, vilket vi senare fick bevis på när vi stannade till vid minnesplattan vid Stora torget som invigdes av Prins Carl Philip under 400-årsjubileet 2011.

Vad kanske inte alla vet är att Hötorget förr i tiden var stadens centrum och Filipstad bestod av trähus. 1694 drabbades staden av en stor brand och 80 gårdar, mer än halva Filipstad, förstördes.

Vandringen gick sedan förbi Asphyttebron, som är från 1785, för övrigt lika gammal som kyrkan, som byggdes samma år.

Vid nuvarande Ungdomens hus berättade Lena att platsen förr hade tre namn; Vedtorget, Skvallertorget och Pannkakstorget. Just namnet Skvallertorget kallades det för att kvinnor stod där och sålde ostkakor och pratade och skvallrade med varandra. Där byggdes den första folkskolan, år 1843. Året innan blev det bestämt att alla barn skulle gå i skolan.

Vid Monitorholmen fick vi lära oss mer om John Ericsson, som föddes i Långban och är en världsberömd uppfinnare. Hans pansarfartyg Monitor bestod av 40 nya uppfinningar och bidrog i det stora Sjöslaget till att slaveriet i sydstaterna upphörde i amerikanska inbördeskriget. På sommaren brukar en rekonstruktion av Sjöslaget visas upp i Kyrkviken i Filipstad, med riktiga explosioner. År 1873 sammanbyggdes tre små öar i Skillerälven i Filipstads centrum och bildade Monitorholmen. Faktum är att Monitorholmen mer liknar sydstaternas fartyg Merrimac i fråga om längd. Monitor var mycket kortare och lägre. Monitorholmen renoverades år 2015.

Promenaden gick sedan förbi Gunde Johanssonstatyn i Stadsparken. Här bjöd guiderna in till allsång till Gundes Torparevisa. Gunde föddes i Lindfors, var lärare och känd sångare och ligger nu begravd på Filipstads kyrkogård.

Vid Ferlinstatyn fick publiken veta en hel del om Nils Ferlin. Sedan 1975 sitter han vid Skillerälven i frack och cylinderhatt, vilket han bar när han spelade teater. Ferlin var född i Karlstad, men växte upp i Filipstad. Här spelade han mycket fotboll och satte upp egna teaterföreställningar. Han skrev 6 diktböcker och många dikter har blivit tonsatta.

Sista stoppet tog plats vid Franz von Scheelestatyn. Scheele grundade bland annat Bergsskolan, biblioteket och Sparbanken i Filipstad.

Avslutningen på stadsvandringen var i Kyrkans hus, där det blev kaffestund och underhållning av SPF-kören.

Stadsvandringen blev en härlig tur i det vackra höstvädret och deltagandet blev rekordstort.

—Jag har aldrig varit med om maken till mycket folk på en stadsvandring, sa guiden Lena Wenander Johansson

Senast uppdaterad: 2016-10-10