Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Smittspårning av tuberkulos på Spångbergsgymnasiet i Filipstad

En person på Spångbergsgymnasiet i Filipstad har visat sig vara sjuk i tuberkulos och är nu under behandling och är inte längre smittsam. Som en försiktighetsåtgärd genomförs en smittspårning bland personer som haft längre kontakt med den sjuke. Skolans verksamhet påverkas inte av denna åtgärd.

Smittskyddsenheten på Centralsjukhuset i Karlstad gör nu en utredning där man kartlägger omgivningen kring den person som varit sjuk och under en tid kan ha varit smittsam. Utredningen går ut på att finna de individer som varit i så pass nära och långvarig kontakt med den sjuke att en smittorisk kan finnas.
– I nuläget finns inga fler konstaterade smittade. Det är viktigt att klargöra skillnaden på att vara sjuk och att vara smittad utan att vara sjuk. Är man inte sjuk är man inte smittsam och kan fortsätta med arbete eller studier precis som vanligt, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Tuberkulos är en sjukdom som utvecklas långsamt. Cirka tre månader efter smittotillfälle tas ett blodprov på personer som bedöms exponerade. Om detta blodprov ger utslag görs en ytterligare utredning på den personen, för att utesluta att personen är på väg att bli sjuk.
– Under den tiden brukar heller ingen smittsamhet finnas. Endast cirka en av tio som smittats blir också senare sjuk, och det är för att ändå förebygga att denna en på tio blir sjuk som smittspårningen görs, säger Ingemar Hallén. I just detta fallet är våra misstankar ganska låga att finna ytterligare smittade.

Tuberkulos är ovanligt i Sverige på grund av vår höga levnadsstandard och väl utbyggda hälso- och sjukvård, men är inte ny i landet. Sjukdomen var mycket vanlig i början på 1900-talet. Sett över hela världen är det en av de vanligaste infektionssjukdomarna.

Presskontakter Smittskydd Värmland
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare, Smittskydd Värmland, telefon 054-191316

Birgitta Sahlström, smittskyddssjuksköterska, Smittskydd Värmland, telefon 054-191309

Spångbergsgymnasiet
Per-Arne Söderstedt, verksamhetschef Spångbergsgymnasiet, telefon 0590-61413, 070-6921413

Länk till 1177

Länk till Smittskydd Värmland

Senast uppdaterad: 2017-01-25