Filipstads kommun startsida
Translate
Filipstads logotyp

Stor satsning på aktiviteter för äldre på kommunens boenden

Gösta spelar inomhusbowling så käglorna flyger och Aster tar en svängom med Benita. Det är full fart inne på ett av kommunens äldreboenden och många fler aktiviteter ska det bli. Det ska sex nyanställda aktivitetssamordnare se till.

Bowling, sitt-dans, trädgårdsarbete och promenader. Det är några exempel på vad som väntar de äldre som bor på kommunens äldreboenden. Sex nyanställda aktivitetssamordnare har fått i uppdrag att öka aktiveringen, gemenskapen och rehabiliteringen på kommunens särskilda boenden och rehab- och korttidsenhet (totalt 153 boendeplatser). Satsningen är möjlig tack vare 2,2 miljoner kronor i nationella medel som ska anpassas för vård och omsorg till äldre.

Fysisk och psykisk aktivitet

Aktivitetssamordnarna som anställts i kommunen är omvårdnadspersonal med lång erfarenhet från boenden och hemtjänst. Aktivering och gemenskap för brukarna ingår i det nya uppdraget och det kan handla både om fysisk aktivitet och gruppaktiviteter där man samtalar om ett ämne.

Önskemål från de äldre

I en enkät som delats ut har de äldre fått komma med önskemål på aktiviteter. Det som önskats är bland annat utomhuspromenader och framför allt musik.

- Det är alltifrån allsång till att någon kommer och sjunger. När de hör musik kan de röra på sig mer, man ser att de blir glada, säger aktivitetssamordnaren Cissi Hasbo.

- Ja, det gäller att väcka minnen till liv, menar Eva-Lena Svensson som är verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Blommor och trädgård är också något som hamnar högt upp på önskelistan.

- Vi har tagit konservburkar från köket och dem ska vi plantera i tänkte vi, berättar aktivitetssamordnaren Caroline Elfsten.

Att "tänka utanför boxen"

För aktivitetssamordnarna handlar det om att vara flexibel och ”tänka utanför boxen” för att se om man med enkla medel kan skapa en meningsfull vardag för de äldre. Nu när solen skiner kan man ju även hitta på mer saker ute. Feriearbetande ungdomar kommer också att få hänga med aktivitetssamordnarna i sommar, vilket man tror ger dem en helt annan inblick i jobbet.

Aktiviteterna styr arbetsdagen

Aktivitetssamordnarna kommer till en början att jobba måndag till fredag men allt eftersom kommer arbetstiden att ändras så det händer roliga saker även på helgerna.

- Vi reglerar arbetstiden efter efterfrågan på aktiviteter, berättar de.

Eva-Lena Svensson poängterar att all personal på boendena kommer att hjälpas åt med aktiviteterna. Om någon är duktig på att sjunga så kan den ordna en sångstund och då kan aktivitetssamordnarna gå in och göra det ordinarie jobbet.

Bowling, musik och dans

På äldreboendet Älvkullen är det redan full fart. Idag är det bowling, musik och dans. Gruppledaren Monica Stake berättar att de tidigare haft både bingo, kafferep, pizzakväll, tacokväll och Nobelmiddag. För att de äldre ska bli mer rörliga och känna mer samvaro är det upp till aktivitetssamordnarna att hitta på fler aktiviteter, vilket de ser som en kul och spännande utmaning.

- Det är roligt att starta något från scratch och vi är ett superbra gäng, säger Caroline Elfsten.

De har redan gått en kurs i sitt-dans och håller nu på att göra iordning lokaler med både syhörna och skönhetssalong.

- Det blir liv i huset, något mer än vardagen. Det ska vara mycket verkstad, säger Eva-Lena Svensson.

Något att satsa vidare på

Satsningen på aktivitetssamordnare pågår först och främst till årsskiftet men man hoppas på en förlängning.

- Det här är ett hälsofrämjande projekt och vi hoppas att vi kan ha det permanent, säger socialnämndens ordförande Anders Nilsson.

2016-03-16

Senast uppdaterad: 2016-03-16