Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Första spadtaget för Filipstads nya äldreboende har tagits

Emilia Carlman, Per Gruvberger och Tore Johansson tar ett gemensamt spadtag för det nya äldreboendet

Ingress

15 maj 2019 räknas som byggstarten för Filipstads nya äldreboende som kommer stå klart hösten 2020. Boendet kommer att ha 40 platser och ceremonin med första spadtaget blev en solig och fin tillställning.

- Jag hoppas vädret är en indikation på hur bygget kommer att gå – lätt och smidigt, säger kommunalrådet Per Gruvberger när det första spadtaget tas vid området Björnen i Filipstad.

Ett nytt modernt bygge

Mycket arbete har lagts ner på att se över kommunens fastigheter som finns idag, ska vi bygga nytt eller renovera? Beslutet blev att bygga ett nytt äldreboende och tanken är att det ska bli ett modernt bygge med bra funktioner för de som ska bo och arbeta där.

- Mycket kommer att hända inom byggande under kommande 10-årsperiod och detta kan ses som starten på det, säger Per Gruvberger.

En speciell plats för många filipstadsbor

Tore Johansson på Riksbyggen berättar att det är speciellt att tillskapa den här sortens äldreboende.

- Huset är den sjätte varianten av boende. Den första typen byggdes i Skara 1994 och sedan har det utvecklats så att vi försöker göra varje nytt boende lite bättre. Det kommer att bli en speciell plats för många filipstadsbor lång tid framåt, säger han.

Projektet sker i samarbete mellan Filipstads kommun, Riksbyggen och entreprenören NCC. Produktionschef på NCC Emilia Carlman är glad för att få vara med om detta i Filipstad.

- Nu när vi bygger vill vi att de som bor här och alla som är involverade ska tycka att det blir på ett bra sätt, säger hon.

Namntävling: Vad tycker du att boendet ska heta?

Under spadtaget fanns även möjlighet att lämna in förslag på vad det nya boendet ska heta. Denna namntävling för allmänheten pågår fram till 14 juni och vi hoppas på många bra förslag. Förstapris är ett presentkort värt 1000 kronor. Läs mer om tävlingen här.