Filipstads kommun startsida

Konsert: ETRAN DE L’AÏR

Tre musiker sitter utomhus i en stenig miljö med gitarrer

3 november är det en unik konsert med legendariska Etran de L’Aïr från Niger/Mali. Välkommen till konserten på Elverket!

Välkommen på konsert!

  • Datum: Onsdagen 3 november
  • Tid: Dörr 18.00, konsert ca 18.30 (längd cirka 1 timme)
  • Plats: Elverket, Hantverksgatan 7 Filipstad
  • Biljetter: Vuxna (från 13 år) 50 kronor. Barn i vuxens sällskap 20 kronor.
  • Försäljning biljetter: Ungdomens Hus, Elverket. Det går också att boka genom att maila susanne.berggren@filipstad.se Bekräftelse om plats finns och instruktioner kommer då per mail.
  • Arrangör: Kulturskolan Filipstads kommun och Studiefrämjandet

ELVERKET är ett hus som rymmer olika verksamheter. Just nu finns fritidsgården Ungdomens Hus, studiestödsverksamheten Verkstan och delar av Kulturskolans verksamhet där.

Logotyp med Studiefrämjandet i svart text

Om ETRAN DE L’AÏR

DESERT BLUES FRÅN NIGER/MALI

Unik konsert med legendariska Etran de L’Aïr från Niger/Mali.

Tuareg bandet är snarare ett familje-kollektiv som bildades för nästan 30 år sedan mitt ute i stekheta Saharaöknen. Aghaly Migi lärde sina småsyskon att spela och på den tiden fanns det inte mycket elektricitet i området så att spela elgitarr var ovanligt.

Men med tiden så lyckades dom samla på sig förstärkare och elgitarrer och familjen och därmed också bandet växte… Idag är alla medlemmar i Etran de L’Aïr bröder eller släkt med varandra. De är bosatta i den centrala staden Agadez mitt i öknen, en stad känd för det stora flödet av musik, speciellt elgitarr baserad, sk ”desert blues” där band/artister som Bombino och Mdou Moctar gjort sig ett namn även internationellt.

Alla dessa band är hårt arbetande musiker där man även axlar en social funktion i samhället och spelar på tillställningar som bröllop, begravningar, dop och politiska möten. Trots att instrumenten ibland ser ut att vara kasserade, så får Etran de L’air dom inte bara att ljuda, utan att låta fantastiskt. Recensenten Amanda Petrusich rankade i The New Yorker deras ”No1" som 2020 års bästa album (före Fiona Apple och Bob Dylan). Nu är det dags att övriga världen också får ta del av detta unika och svängiga band.

Filipstad har lyckats få premiären på Europaturnén - du vill inte missa detta, så kom!

Text av Karl Jonas Winkvist

Läs mer på Debasers webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Video
NO. 1 (ALBUM TEASER) Länk till annan webbplats.
IDINET (LIVE VIDEO) Länk till annan webbplats.
ETRAN DE L’AIR (TUAREG GUITAR FROM AGADEZ) Länk till annan webbplats.


Logotyp med blå färger med texten Med stöd av Delegationen mot segregation

Eventet sker med ekonomiskt stöd från Delegationen mot segregation.