Information för kött på restaurang

Från och med 1 mars 2025 är det krav att din personal kan informera kunderna om varifrån köttet som serveras på din restaurang kommer.
Livsmedelsverket har tagit fram nya föreskrifter om livsmedelsinformation. Föreskrifterna innebär att restauranger, caféer, serveringar och liknande måste kunna informera kunderna om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä.
Information krävs för kött som redan ursprungsmärks idag
Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det vill säga för sådant kött som redan i dag måste ursprungsmärkas när det säljs i butik.
Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.
Information kan ges på flera sätt
Matgästen har rätt att få informationen. Ursprungsinformationen kan antingen ges muntligt eller skriftligt. Till exempel kan informationen framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
Uppgiften behöver bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver alltså inte lämnas i exempelvis beställningsappar, på företagares webbplatser eller vid hemkörning av mat.
Här kan du läsa mer
Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontrollwiki Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljö- och stadsarkitektkontoret
Telefonnummer:
0590‑611 00 (växel)
E-post:
Besöksadress:
Hantverksgatan 22
Postadress:
Box 303
682 27 Filipstad