Filipstads kommun startsida

Information med anledning av coronaviruset

Text: Information och coronavirus

Filipstads kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Gulmarkerad text = senast uppdaterat

Kommunen arbetar aktivt med att följa utvecklingen gällande corona. På stabsmötena är representanter från alla våra förvaltningar med och vi stämmer av hur läget ser ut och vilka beslut som ska tas. Vi följer alltid rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten med flera och utgår från dem i ställningstaganden kring vård, omsorg, skola med mera.


Covid-19 – vad gäller för friska, sjuka och isolerade?

På folkhälsomyndigheten webbplats hittar du en tydlig tabell som ger en snabb överblick över vad som gäller för dig som är frisk, är sjuk/har symtom eller är isolerad, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstertill exempel vad gäller att handla, åka kollektivt och träffa andra.

Smittbärarpenning

Om en läkare beslutar att du inte kan jobba kan du ha rätt att få smittbärarpenning. Det kan också gälla om du bor med en codsmittad person. Läkarintyg krävs. Mer information från Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om coronasmittade personer i våra verksamheter

All information om smittade eller sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.

Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Våra invånare ska alltid känna sig trygga i att personalen i kommunala verksamheter alltid följer de sekretessregler som finns.

Vad gäller i övrigt om smittspridningsinformation?

Filipstads kommun har inte någon samlad information om vilka personer som är konstaterat coronasmittade. Filipstads kommun har bara de officiella uppgifterna som gäller Värmland.

Är du över 65 år och känner dig ensam?

Du som är över 65 år och känner dig ensam och isolerad under pågående coronapandemi kan få ett besök i hemmet. Kanske vill du ha en pratstund, ha någon att fika med eller några andra egna önskemål.

Besöken är kostnadsfria. Om du är intresserad så ring 0590-611 16 för mer information. Du kan ringa på vardagar 08.00-16.00.

Du som tillhör en riskgrupp eller är 70+

Har du frågor kring vilken hjälp som finns att få för dig som är 70+ eller i riskgrupp?

Filipstads kommun har ett särskilt telefonnummer för dessa frågor. Ring 0590-613 25 måndag-fredag 10.00-12.00.

Behöver du hjälp med att handla?

Filipstads kommun samarbetar med Röda Korset och Svenska Kyrkan Filipstad. Du kan få hjälp att handla matvaror från lokala butiker. OBS! Lämna aldrig ut bankkort, koder eller kontanter. Handlaren skickar faktura direkt till dig efter att du har fått varorna levererade hem till dig. Läs mer om hjälp att handla.

Råd till dig som är över 70 år

Just nu rekommenderas du som är över 70 år att undvika platser med många människor, för att vara extra försiktig. Det kan exempelvis vara kollektivtrafiken, affärer eller apotek. Har du någon i din närhet som kan hjälpa dig med ärenden, så fråga dem. Men undvik nära kontakt med andra människor.

Lämna aldrig ditt bank-id eller kontouppgifter till främmande människor.

Att hjälpa och tipsa varandra

För stunden så uppmanar vi den som är frisk och inte har några symptom att aktivt tänka till på vilka som kan behöva ens hjälp. Tänk på de personer som du har i din närhet som du kan fråga om det finns något du kan göra. Vi ber dig däremot att inte kontakta dem som du inte har någon tidigare relation med. Anledningen till det är att situationen börjat utnyttjas av ohederliga människor. Polisen i Värmland har gått ut med att bedragare utnyttjar corona för att lura äldre. Vi kan alla hjälpas åt att tipsa varandra om att aldrig lämna ut bankuppgifter och liknande till främmande människor.

Är du orolig och behöver prata med någon?

Både barn och vuxna kan känna en oro över coronaviruset och det kan vara skönt att få prata med någon. Sida listat med olika organisationer att vända sig till.

Stödlista: Psykisk hälsa i kristider

Information, råd och stöd kring psykisk hälsa i kristider, i samband med coronapandemin och sjukdomen covid-19.

Barn 0-12 år (uppdragpsykiskhalsa.se)länk till annan webbplats
Råd och länkar anpassade för barn och föräldrar.

Ungdomar 12-25 år (uppdragpsykiskhalsa.se)länk till annan webbplats
Råd och länkar anpassade för ungdomar och föräldrar.

Vuxna (uppdragpsykiskhalsa.se)länk till annan webbplats
Råd och länkar anpassade för vuxna i arbetsför ålder.

Äldre (uppdragpykiskhalsa.se)länk till annan webbplats
Råd och länkar anpassade för äldre.

"Boken kommer" - hemleverans av biblioteksböcker

Äldre personer över 70 år och personer i riskgrupp som på grund av rådande rekommendationer inte bör ta sig till biblioteket kan få böcker levererade direkt hem till dörren.

Tjänsten är gratis, bokpåsarna plockas ihop efter önskemål och lånetiden är sex veckor. Tjänsten bokas hos Filipstads bibliotek, ring 0590-613 59.

Biblioteket erbjuder "Take away". Du kan få böcker du vill låna ihopplockade i en kasse.

Besöksförbud på våra boenden hävs

För att minska risken för att smitta de som bor på våra äldreboenden, gruppbostäder och andra boendealternativ ber vi anhöriga att noga följa rekommendationerna vid besök. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara. Tack för visad hänsyn! Här är rutiner och rekommendationer vid besök på våra boenden.

Information för företagare

Här har vi samlat information från myndigheter, företag och verksamheter, som är viktig och bra för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.

Regler för restauranger, caféer och skolmatsalar i coronatider

Förhindra ryktesspridning

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information.

Kommunens medarbetare

Information för medarbetare inom Filipstads kommun finns på kommunens intranät.

Frågor

Om du är frisk och har frågor angående coronaviruset, läs Folkhälsomyndighetens information eller ring 113 13.

Beställa test för covid-19

Allmänhet med symtom kan beställa test för covid-19 via webbplatsen 1177.se.

Egenprovtagningen är enbart aktuell under pågående infektion och du får inte ha haft symtom i mer än sju dagar. Har du tidigare haft symtom eller har haft symtom i mer än sju dagar är det ingen idé att göra testet. Egenprovtagningen för covid-19 visar inte om du har haft covid-19 tidigare.

Syftet med provtagningen är att se om du har en pågående infektion eller om du kan återgå till jobbet igen utan risk för att smitta andra.

Lär mer om vad som gäller och hur du beställer på 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När behöver jag kontakta vården?

Rekommendationerna för när man behöver kontakta vården ändras snabbt. Var vänlig ta del av aktuella riktlinjer som finns på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du som vårdnadshavare har ytterligare frågor så kan du kontakta skolsköterskan.

Det är viktigt att skydda utsatta grupper! Känner du dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Kontakta vården om du plötsligt blir mycket sämre eller får andningsbesvär även när du vilar.

Råd för att hindra smittspridning

Det är viktigt att följa dessa råd:

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Undvik kontakt med sjuka människor.
  • Är du själv sjuk - stanna hemma.
  • Håll avstånd från varandra, turismsamordnaren Jonatan Lööf och kommunikatören Erika Thunberg Aureliusson hjälper dig att ha koll på 2 meter i denna video:

 

Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Mer information om allmänna råden om Personligt ansvar, Arbetsplatser, Handel, Föreningar med mera hittar du i Folkhälsomyndighetens föreskrift från 1 april 2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationsnummer till Region Värmland för svar på frågor om corona på olika språk

Telefonlinjen för allmänna frågor om coronaviruset är 010-831 80 10 och har öppet vardagar 09.00-12.00 och 13.00-15.00.

Region Värmland's phone number for general questions about the new coronavirus in different languages.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I denna video informerar våra samhälls- och hälsokommunikatörer Yasmin, Filmon och Fatiha om hur de som behöver stöd att förstå information om coronaviruset på somaliska, tigrinja och arabiska kan kontakta dem.

Warbixino la xariira
fayruska Corona covid-19

Degmada Filipstad waxay si joogto ah u raaceysaa is bedellada dhacdooyinka khuseeya fayruska corona iyo talooyinka ay soo saarto hey’ada caafimaadka dadweynaha.

Degmadu waxay si firfircoon uga shaqeyneysaa is bedellada khuseeya corona.

Maalin walba waxaa dhaca shirar halkaasoo ay kasoo qeyb galaan dhamaan waaxyaha kala duwan ee degmada, waxaana layska wareystaa lagana wada hadlaa hadba halka ay xaaladu mareyso iyo go’aannada la qaadanayo. Mar walba waxaan qaadanaa talooyinka ka yimaada hey’ada caafimaadka dadweynaha iyo kuwo kaloo badan, tallaabooyinka aan ka qaadaneyno arimaha caafimaadka, daryeelka, iskuullada iyo arimo kaloo badan waxaan ku saleynaa talooyinkaas.

Ma u baahan tahay inaad hesho warbixinno af soomaali ah? la xariir: Isku xiraha arimaha bulshada iyo caafimaadka Yasmin Adam Isaaq nambarka telefonka 073-708 23 89

معلومات متعلقة بفيروس الكورون

تتابع بلدية فيليب ستاد بنشاط تطور الأحداث المتعلقة بفيروس كورونا وتوصيات هيئة الصحة العامة

تعمل البلدية بنشاط لمتابعة التطورات المتعلقة بفايروس كورونا. كل يوم هناك اجتماعات يشارك فيها ممثلون من جميع إداراتنا ونصوت على كيف يبدو الوضع والقرارات التي نتخذها. نحن نتبع دائما توصيات هيئة الصحة العامة مع الكثير ونستند إليها في المواقف المتعلقة بالرعاية والعناية والمدرسة والمزيد

إذا كنت بحاجة إلى مزيد من المعلومات باللغة العربية , يرجى الاتصال بمدرسة المهارات الاجتماعية السامهيل

فتيحة بن لفقيه

على الرقم التالي. 0727309808

ሓበሬታ ብምክንያት ኮሮና ቪሩስ covid-19

ምምሕዳር ፊሊፕስታድ ንናይ ኮሮና ቪሩስን ንናይ ጥዕና በዓል ሞያን ዝተመልከተ ምክሪ ብንቅሓት ኣብ ንጥፈት ይርከብ። ምምሕዳር ንኮሮና ዝተመልከተ ብንጥፈት ኣብ ምስራሕ ይርከብ። መዓልታዊ ኣኬባታት ንገብር ኣለና ምስ ኩሎም ኣማሓደርትን ተሳተፍትን በዚ ከኣ ኩነታቱ ከመይ ከም ዝመስልን እንታይ ክንውስን ከም ዘለናን ድምጺ ንህብ። ንሕና ኩሉ ካብ ናይ ህዝቢ ጥዕና በዓል ስልጣን ምክርታት ንከታተል ኣለና ምስ ዝተፈላለዩ ስርሓት ከም ክንክን ሕክምና፡ ክንክን ቆልዑ፡ ቤትምህርትታትን ብምኳን። ሓበሬታ ብትግርኛ ክትረክብ ትደሊ ዲካ? ኮንታክት ግበር ምስ ናይ ማሕበረሰብን ናይ ጥዕና ሓባርን ፊልሞን ፊትዊ(Samhälls- och hälsokommunikatör) ቴሌፎን፦ 072 599 03 24