Filipstads kommun startsida

Konsekvenser av de lokala allmänna råden i Filipstads kommun

Text: Information om coronavirus

För att begränsa smittspridningen av covid-19 kommer en rad åtgärder att genomföras under i första hand den tid som de lokala allmänna råden gäller, 12 november–10 december, med möjlig förlängning. Denna lista kommer att fyllas på allt eftersom beslut fattas.

Kommunens verksamheter följer fortfarande de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten med flera myndigheter ger och alla verksamheter som har öppet anpassar sig förstås även till de lokala allmänna råden – både för att på bästa sätt begränsa smittspridningen och för att hjälpa invånarna göra rätt och följa råden.

För invånare

Skolor

Skolor och förskolor tar ej emot besökare, gäller även föräldrar (individuella undantag kan göras). Hämtning och lämning sker i första hand utomhus.

Öppna förskolan

Öppna förskolan är stängd tillsvidare.

Trygghetsboenden

Samlingssalar och matsalar på trygghetsboenden är stängda.

Eklunden

Korttids- och rehabenheten Eklunden har besöksförbud.

Filipstads bibliotek

Biblioteket har öppet men med begränsad service.

 • Filipstads bibliotek
  Ej öppet på lördagar. Öppettiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information kontakta biblioteket: biblioteket@filipstad.se, 0590-613 59.

 • Datorer och utskrifter
  Begränsad tillgång till publika datorer (2 stycken). För att använda bibliotekets datorer och skriva ut måste man boka tid. Max 45 minuter att genomföra sitt ärende. Det är självservice som gäller, bibliotekets personal kommer inte att hjälpa till. Man får ta med en person under sitt besök som kan hjälpa till. Observera att detta gäller angelägna ärenden: exempelvis bankärenden, kontakt med myndigheter med mera. Ingen nöjessurf!
 • Take away
  Vi kommer ut utanför biblioteket och lämnar dina böcker.
  1. Ring biblioteket på 0590–613 59.
  2. Berätta vilka böcker du vill låna, om du har reserverade böcker att hämta eller om du vill att vi plockar ihop något åt dig.
  3. Berätta när det passar att komma och hämta böckerna eller ring oss när du står utanför biblioteket (inom bibliotekets ordinarie öppettider).
 • Boken kommer
  Hemleverans av böcker till dig som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Ring biblioteket på 0590–613 59 så berättar vi mer.
 • Lesjöfors bibliotek
  Öppet endast efter skoldagens slut - måndagar 15.30-17.30.
 • Bokbussen
  Bokbussens turer ställs in.

Sport och fritid

Undantag från råden om sport och fritid gäller för träning för ungdomar födda efter 2005, se rubriken "Föreningar".

Fritidsbanken

 • Fritidsbankens verksamhet planeras att begränsas så att vi endast tar emot enstaka låntagare som lånar idrottsutrustning på ett säkert sätt.

PH-centers kommunala verksamhet

Den kommunala verksamheten som är på PH-center i Filipstad är stängd.

Kontakt med kommunala företrädare

 • Ska ske i första hand via e-post och telefon.
 • Fysiska möten är möjliga om så bedöms och är bokade i förväg.

Föreningar

Lokaler

 • Idrottsanläggningar, idrottshallar, Kalhyttans servicebyggnad med omklädningsrum, Kalhyttans IP och ishallen Wasahallen kommer att stängas ner för verksamhet. Undantag är all ungdomsträning för ungdomar födda efter 2005.

Mer information

filipstad.se/corona finns mer information om vad Filipstads kommun gör för att begränsa smittspridningen av coronaviruset och vad du själv kan göra. Där kan du även se vilka åtgärder som kommunen genomfört tidigare.