Filipstads kommun startsida

Fridensborg - Nytt äldreboende i området Björnen

Ett nytt vårdboende byggs inom Kooperativa Hyresrättsförening (KHF) Filipstads äldrebostäder. Det nya särskilda vårdboendet kommer att få 40 vårdplatser och byggprojektet är ett samarbete mellan Filipstads kommun, Riksbyggen och NCC.

Äldreboendet har fått ett namn

Namnet på det nya äldreboendet blir Fridensborg. Detta avgjordes i en tävling som pågick i maj-juni 2019, där vi fick in 223 bidrag från allmänheten.

Vinnare blev Anneli Blomqwist och Lisbeth Eliasson, som lämnade in Fridensborg som förslag. De vinner presentkort på Svensk handel.

Vi delar även ut tröstpris till Ove Svensson och Bengt Eliasson, då deras motiveringar gav oss alla namn som kan användas till boendets avdelningar. Dessa blir: Klippan, Nedre Klippan, Hill och Vågalyckan.

På kvarteret Björnen har fem fastigheter funnits sedan gammalt - det har varit gårdarna Fridensborg, Klippan, Nedre Klippan, Hill och Vågalyckan.

Juryn, som bestod av representanter från Filipstads kommun, tyckte det var roligt att lyfta fram dessa namn med historisk anknytning. Fridensborg ansågs vara det mest passande namnet på själva boendet. Det finns planer på att sätta upp information om de gamla fastigheterna inne på boendet.

Vi vill tacka alla som bidrog för de bra namnförslagen vi har fått!

Om det nya äldreboendet

Filipstads kommun och Riksbyggen har bildat en kooperativ hyresrättsförening för att skapa moderna och tidsenliga boenden för äldre.

Ett nytt äldreboende med 40 lägenheter byggs nu i kvarteret Björnen i Filipstad.

Boendet kommer att byggas och anpassas utifrån en tanke på att skapa så hemlika förhållanden som möjligt med fräscha och funktionella lägenheter för de boende. Den intilliggande utemiljön kommer att vara inbjudande och ha god tillgänglighet, altaner, promenadstråk, planteringar etc.

Det nya boendet beräknas vara inflyttningsklart under hösten 2020.

Första spadtaget 15 maj 2019

Det första spadtaget har tagits! (länk till artikeln)

Aktuellt om bygget

Arbetet på Kv. Björnen fortgår enligt plan där det skett borrning, sprängning, bortforsling av löst berg samt schaktarbeten för fjärrvärme, VA och el.

Inom en snar framtid kommer även en informationstavla placeras på staketet, med information om projektet och kontaktuppgifter.

Vid frågor:
Emil Karlström Platschef – emil.karlstrom@ncc.se, 070-088 75 27
Felix Jansson Arbetsledare – felix.jansson@ncc.se, 079-072 74 24

Platsen för Fridensborg 5 september 2019

Foto: NCC

Foto: NCC

Senast uppdaterad: 2019-10-28