Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Covidbevis vid offentliga arrangemang inomhus kan införas 1 december

Filipstads Folkets hus biosalong med varannan rad avspärrad.

Eftersom det kan komma att införas krav på covidbevis för olika evenemang i samhället, vill vi informera om hur ett sådant skaffas.

Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att besluta om vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare från den 1 december.

Det kommer troligtvis bli så att vaccinationsbevis (även kallat covidbevis) och legitimation måste visas upp av dig som deltar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, där deltagarna överstiger 100 personer. Reglerna kommer troligtvis att gälla för dig som är över 18 år.

Att skaffa covidbevis

Har du e-legitimation och tillgång till dator, surfplatta eller mobiltelefon är det enklast att ladda ner ett pass digitalt. Du behöver bankId/e-legitimation för att ladda ner ditt vaccinationsbevis digitalt och du får en QR-kod som du visar upp på din telefon eller på ett utskrivet papper vid evenemanget. Du behöver även ha med dig giltig legitimation (leg, körkort, pass). Ett vaccinationsbevis gäller i 180 dagar och hämtas på covidbevis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också beställa ditt covidbevis genom att skriva ut, fylla i och posta en blankett som du laddar ner på www.ehalsomyndigheten.se.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan också hämta en blankett i en låda utanför kommunhuset.

För arrangörer

Arrangörer av sammankomster inomhus med fler än 100 personer kommer att behöva välja ett av följande tre alternativ:

  1. Kräva vaccinationsbevis - avläsning förmodligen via en mobil-app och i kombination med identitetshandling
  2. Begränsa antalet till 100 deltagare (även barn räknas in i antalet)
  3. Tillämpa Folkhälsomyndighetens regler för yta och avstånd

Arrangören bör dokumentera skriftligt vilket alternativ man väljer inför varje arrangemang. Man kan välja olika alternativ inför varje tillfälle, men det måste vara bestämt vilket, när första deltagaren släpps in.

Folkhälsomyndighetens information: Förslag på åtgärder mot covid-19 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.