Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Grattis till årets kulturstipendiater!

Långbanssjön och träd vid sjön

Stipendiaterna för Ferlinstipendiet, Ungdomsstipendiet och Årets Eldsjäl 2023 är utsedda. Grattis till er alla!

Ferlinstipendiet

Filipstads kommuns Ferlinstipendium 2023 och 10 000 kronor tilldelas Helén Wigh.

Genom ett mångårigt författarskap har hon fängslat läsare genom att skildra vardagshändelser i en historisk miljö. En omfattande research ligger bakom hennes verklighetstrogna berättande. På detta sätt värnar hon om det värmländska kulturarvet och sätter Filipstad på den litterära kartan.

Ungdomsstipendiet

Filipstads kommuns ungdomsstipendium 2023 och 5 000 kronor tilldelas Samuel Bäckman.

Han har målmedvetet arbetat mot en karriär inom filmbranschen. Genom flera års säsongsarbete som aktör på High Chaparral och yrkesstudier i Film på Molkoms folkhögskola har han skapat en plattform för produktion. I dagsläget driver han företaget Samb Productions och filmkollektivet Tellway Pictures med studiekamrater från utbildningen. Med filmen “Sweet Dollars” vann de pris i ”The Single-Take Film Challenge” i Florida, USA.

Årets Eldsjäl

Filipstads kommuns stipendium till Årets Eldsjäl 2023 och 5 000 kronor tilldelas Leif Olsson.

Han har under flera decennier ihärdigt arbetat med att skapa och vårda vandringsleder med lokalhistorisk förankring. Dessa har nyttjats av ung som gammal från både när och fjärran. På ett underhållande och engagerat sätt bidrar Leifs gärning till både folkbildning, folkhälsa och turismens utveckling i kommunen.

Stipendiaterna kommer att få motta sina stipendier under årets sista sammanträde med Kommunfullmäktige.