Filipstads kommun startsida

Boken kommer och talböcker

För dig som av något skäl inte kan ta dig till biblioteket eller har olika anledningar svårt för att läsa böcker så finns det olika servicar som biblioteker erbjuder.

Boken kommer - hem till dig!

Boken kommer är en service för dig som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller annan anledning inte kan komma till biblioteket. Vi kommer hem till dig med det du vill låna ungefär en gång i månaden.

Före varje besök tar vi kontakt per telefon och då kan du tala om vilka böcker du vill låna. Om du inte har några önskemål om bestämda titlar ber du oss välja.

Boken kommer-servicen är helt avgiftsfri.

Vad kan man låna?

Man kan låna alla slags böcker, talböcker, ljudböcker, tidskrifter, helt efter eget intresse.

Intresserad?

Är du själv eller en anhörig intresserad av att ta del av Boken kommer? Då är du välkommen att kontakta biblioteket för mer information och intresseanmälan.

Olika sätt att läsa

För dig som har någon typ av läsnedsättning finns olika möjligheter att läsa. Med en läsnedsättning menar vi att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den. En anpassad bok kan vara en inläst bok eller en bok i punktskrift.

Du behöver inte visa intyg.

Utifrån dina behov väljer du om du vill låna talböcker, e-textböcker eller punktskriftsböcker. Punktskriftsböcker lånas in från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Talböcker

Talböcker på skiva finns att låna på biblioteket. De är inlästa i ett format som heter DAISY. För att lyssna på skivorna krävs att du har en DAISY-spelare, en CD-spelare med Mp3-stöd eller en dator. Om du inte kan gå till biblioteket själv kan du få talböckerna med posten. Talböcker är portobefriade när de skickas till och från bibliotek.

Biblioteket har ett antal olika DAISY-spelare till utlån, för att du ska kunna testa. Om du är i kontakt med Syncentralen kan även de hjälpa dig.

Det är Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som framställer talböcker. Deras katalog heter Legimus. På deras hemsida www.legimus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du söka efter böcker och få information.

Lyssna på talböcker via appen Legimus

I appen Legimus kan du lyssna på talböcker i din smart phone eller surfplatta. För att använda appen Legimus och för att kunna ladda ner talböcker själv direkt från Legimus behöver du registrera dig och få ett Legimus-konto. Det får du från biblioteket.

Du kan även läsa taltidningar i appen. Du prenumererar på taltidningar som på en vanlig tidning. Kontakta tidningen för mer information.

Appen Legimus finns för Ios och Android.

Telefonnummer:

0590‑613 60

Telefonnummer:

0590‑613 59

Besöksadress:

Viktoriagatan 8, Folkets hus

Postadress:

Box 308
682 27 Filipstad