Filipstads kommun startsida

Oxhälja marknad

Marknadsbild med stånd och fullt med människor som går mellan stånden

Första helgen i september är det "marken" i Filipstad. Hundratals knallar och tusentals besökare trivs och trängs på marknaden.

Hur startade Oxhälja?

Filipstad uppstod som ort genom sitt goda läge som handelscentrum mellan Vänerbygden och Bergslagen. Hit kom lantbrukare och handelsmän och sålde sina produkter till gruv- och skogsarbetarna på bestämda tider på året. Ett sådant tillfälle var i början på september då bland annat grönsakerna, säden och frukterna var färdiga. Detta var starten för en marknadsdag i Filipstad. De som skulle handla kom miltals härifrån och hade många resdagar både hit och hem och därför passade man också på att roa sig lite när man äntligen kommit till den årliga höstmarknaden. Namnet Oxhälja dök upp i mitten på 1600-talet och den etablerade marknaden är därmed en av de äldsta i Sverige.

Från kreatur till marknadskarameller

Från att ha varit en husbehovsmarknad ända fram till en bra bit in på 1900-talet har den ändrat karaktär vad beträffar varutbudet. Idag säljs inga husdjur och kreatur och försäljningen av grönsaker och frukt har minskat betydligt. Nu är utbudet av varor och prylar stort och rökt korv, marknadskarameller och leksaker säljs av tradition mycket.

Dagens "Marken" lockar tusentals besökare

Oxhälja marknad kallas i folkmun för "Marken" och sammanfaller alltid med första lördagen i september. Idag drivs marknaden av många ideella föreningar som ställer upp för de olika arbetsinsatserna som krävs för att klara av ett sådant gigantiskt arrangemang som Oxhälja är.

Förbud för fordonstrafik

Gatorna kommer att vara avstängda i centrala Filipstad där marknaden pågår. På dessa gator får fordon inte föras eller parkeras. Undantag är fordon med tillstånd, såsom taxi, utryckningsfordon, fordon på övervakningsuppdrag, samt fordon som nyttjas av boende för färd till/från sin bostad inom området.

Öppettider kommunens reception/växel

Fredag till 15.00.

Oxhäljakommittén

Oxhälja marknad arrangeras av Oxhäljakommittén. Information för knallar finns på: www.oxhalja.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen till Oxhälja!