Filipstads kommun startsida

Frivilliga på sina första introduktionspass inom vård och omsorg

Frivilliga har under veckan gjort sina introduktionspass på olika boenden runt om i kommunen. Ett av boendena är Åhrlundsgården i Nykroppa.

”Stopp! Besöksförbud för att stoppa coronasmittan” är texten du möts av på alla ingångar till Åhrlundsgården i Nykroppa. Ett antal frivilliga har under veckan som gått gjort sina introduktionspass på boendet och fler är inbokade.

Nya rutiner i vardagen

För medarbetarna inom vård och omsorg är det långt ifrån den enda förändringen de sett under de senaste månaderna. Nya rutiner, ny skyddsutrustning, nya kollegor och besöksförbud, för att nämna några.

Enhetschef Carina Andersson berättar:

-Medarbetarna har gjort ett otroligt jobb hos oss. Oro har såklart funnits men vi har bemött det med mycket information och utbildning av framförallt vår sjuksköterska på plats. Tydliga rutiner och skyddsutrustning ger en trygghet hos medarbetarna.

Rutiner för skyddsutrustning

Hos brukarna används visir, förkläde och handskar vid alla besök. Rutinerna för användning av skyddsutrustningen sitter nu mer i ryggmärgen hos medarbetarna. Om man däremot skulle bli osäker sitter det instruktioner för av- och påtagning av skyddsutrustning och för rengöring av visir inne hos alla brukare.

Therese Holmqvist, medarbetare på Åhrlundsgården, berättar om deras skyddsutrustning.

-Vi har tillgång till all skyddsutrustning vi behöver och jag känner mig trygg i hur jag ska använda det. Varje rum är utrustade med visir så vi snabbt kan gå in till en brukare när det behövs. Vi blir hela tiden uppdaterade med information om covid-19.

Positivt att arbeta tillsammans med frivilliga

Förändring och omorganisation har blivit en stor effekt av coronaviruset och inom vård och omsorg är det inget undantag. Carina berättar hur medarbetarna på Åhrlundsgården är positivt inställda till att frivilliga kommer till deras arbetsplats.

-Vi försöker ta emot alla frivilliga så bra som möjligt. Vår första frivilliga gjorde ett otroligt bra intryck och arbetade redan under helgen när vi hade svårt att få ihop bemanningen. Det spred en positivitet hos oss och medarbetarna har redan frågat när nästa frivilliga kommer på introduktion.

Filipstads kommun är fullt med vardagshjältar och några av dem hittar ni på Åhrlundsgården i Nykroppa.