Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Få hjälp att starta en grannsamverkan där du bor

Två personer, varav en är polisklädd, håller upp skyltar som det står Grannsamverkan på

Kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund och kommunpolisen Andreas Ringbäck

Är du nyfiken på grannsamverkan? Filipstads kommun och kommunpolisen kan hjälpa till med uppstart, kunskap och tips.

Nystart för grannsamverkan

Nu blir det en nystart för grannsamverkansarbetet i Filipstads kommun.

Vad är grannsamverkan?

- Grannsamverkan handlar om att boende i ett geografiskt område håller koll på vilka som rör sig i området, att man är nyfiken, säger kommunpolis Andreas Ringbäck.

Andreas betonar att grannsamverkan inte innebär att man ska patrullera nätterna igenom eller gripa misstänkta personer. Man ska istället hålla uppsikt över sina grannars bostäder och kontakta polisen om man ser något misstänkt. Det kan exempelvis handla om att ta ett extra varv i kvarteret när man ändå går ut med hunden, eller starta en cykeltur genom sitt område.

Andreas poängterar att det inte bara handlar om villaområden. Även områden med flerbostadshus kan starta grannsamverkan.

Grannsamverkansområdena får gratis skyltar

- Filipstads kommun bidrar med 5000 kronor per år till arbetet med grannsamverkan, kommunen är mån om att få ner antalet brott, säger Michael Björklund.

Pengarna bekostar bland annat de skyltar som man kan beställa för att markera att grannsamverkan pågår i området.

Skapa trygghet

Statistik visar att brottsligheten minskar med en fjärdedel i områden som har grannsamverkan. Och då är det inte enbart inbrotten som minskar.

- Även bil- och cykelstölder och skadegörelse minskar. Tanken med grannsamverkan är att polisen når ut till fler, säger Andreas.

Statistiken visar också att brotten har minskat de senaste åren, framför allt i Filipstads centrum, men många kan ändå uppleva en otrygghet i att vara ute. Kommunpolisen och Filipstads kommun har ett nära samarbete för att öka tryggheten och säkerheten i kommunen och trenden visar att det går åt rätt håll.

  • Ytterligare information: Michael Björklund 0590-611 45