Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Välkommen på en informationskväll om grannsamverkan 10 maj

Två personer, varav en är polisklädd, håller upp skyltar som det står Grannsamverkan på

Kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund och kommunpolisen Andreas Ringbäck bjuder in till en informationskväll om grannsamverkan.

Är du nyfiken på grannsamverkan? Filipstads kommun och kommunpolisen har en informationskväll om detta på Folkets hus den 10 maj klockan 18.00. Alla är välkomna!

Nystart för grannsamverkan

Nu blir det en nystart för grannsamverkansarbetet i Filipstads kommun. Tisdag den 10 maj bjuder kommunpolisen Andreas Ringbäck in till ett öppet informationsmöte tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Tanken med informationsträffen är att locka fler eldsjälar som vill starta grannsamverkan i sina områden, samtidigt som de som redan har ett grannsamverkansområde kan få ny inspiration, kunskap och tips.

Vad är grannsamverkan?

- Grannsamverkan handlar om att boende i ett geografiskt område håller koll på vilka som rör sig i området, att man är nyfiken, säger kommunpolis Andreas Ringbäck.

Andreas betonar att grannsamverkan inte innebär att man ska patrullera nätterna igenom eller gripa misstänkta personer. Man ska istället hålla uppsikt över sina grannars bostäder och kontakta polisen om man ser något misstänkt. Det kan exempelvis handla om att ta ett extra varv i kvarteret när man ändå går ut med hunden, eller starta en cykeltur genom sitt område.

Andreas poängterar att det inte bara handlar om villaområden. Även områden med flerbostadshus kan starta grannsamverkan.

Grannsamverkansområdena får gratis skyltar

- Filipstads kommun bidrar med 5000 kronor per år till arbetet med grannsamverkan, kommunen är mån om att få ner antalet brott, säger Michael Björklund.

Pengarna bekostar bland annat de skyltar som man kan beställa för att markera att grannsamverkan pågår i området.

Skapa trygghet

Statistik visar att brottsligheten minskar med en fjärdedel i områden som har grannsamverkan. Och då är det inte enbart inbrotten som minskar.

- Även bil- och cykelstölder och skadegörelse minskar. Tanken med grannsamverkan är att polisen når ut till fler, säger Andreas.

Statistiken visar också att brotten har minskat de senaste åren, framför allt i Filipstads centrum, men många kan ändå uppleva en otrygghet i att vara ute. Kommunpolisen och Filipstads kommun har ett nära samarbete för att öka tryggheten och säkerheten i kommunen och trenden visar att det går åt rätt håll.

Hoppas på många intresserade

Nu hoppas Andreas och Michael på stor uppslutning i Folkets hus den 10 maj, med start klockan 18.00.

- Man behöver inte samla ihop hela sitt grannskap för att komma på mötet. Det räcker med att en eldsjäl är intresserad så hjälper vi till med information och uppstart, säger Michael Björklund.

Informationskväll om grannsamverkan 10 maj

  • Plats: Folkets hus, Filipstad (biosalongen)
  • Tid: Tisdag 10 maj klockan 18.00
  • Anmälan: Ingen föranmälan krävs. Träffen är gratis och öppen för alla intresserade.
  • Ytterligare information: Michael Björklund 0590-611 45

Välkomna!