Filipstads kommun startsida

Publicerat:

Fridensborg invigdes med tal och musik

Bord med förtäring, handsprit på ett bord, dekorerat med ballonger och blommor. I bakgrunden är det en suddig folksamling och byggnad.

Filipstads nya demensboende Fridensborg stod klart i vintras, men på grund av coronarestriktioner kunde den officiella invigningen inte gå av stapeln förrän idag, den 22 september 2021.

Äntligen invigning!

Fridensborg är ett kooperativt äldreboende som har 40 lägenheter. Mestadels har de boende sina egna saker i sina lägenheter. Första inflytten skedde i mars tidigare i år. Fridensborg är indelat i de fyra avdelningarna Klippan, Nedre Klippan, Hill och Vågalyckan. Idag var det dags för en officiell invigning med deltagare från hela projektet.

En satsning för våra äldre och anställda

Filipstads Kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson höll det första talet på dagens invigningsceremoni och berättade att hon är glad över att invigningen äntligen kan ske.

Jag är stolt över den här fina satsningen som har kommit till för våra äldre. Det är anpassat efter 2020-talet och det är också en modern arbetsplats för våra anställda.

Åsa knyter upp gult och blått band som är bundet mellan 2 låga träd och dekorerat med gula och blåa ballonger. I bakgrunden är det en liten publik.

Åsa Hååkman Eriksson knyter upp rosetten. Nu är Fridensborg invigt!

Kommer tjäna Filipstad i många år

Tore Johansson från samarbetspartnern Riksbyggen ser det som ett privilegium att få jobba med den här typen av boende.

Jag är glad att Fridensborg är färdigställt, det kommer tjäna Filipstad i många år. Det är oerhört många beslut och vägval som tas vid ett sådant här bygge; med hur lägenheterna ska se ut och hur de gemensamma utrymmena ska fungera. Det är en process som kräver sin beredning och planering och vi har jobbat länge med det här projektet.

Fridensborg är det sjätte huset med samma form

Fridensborg är det sjätte huset i en serie av boenden som ser likadana ut i Sverige. Det första huset i denna serie kom till i Skara 1994-1995 och sedan finns det sådana här boenden i Götene, Tibro, Munkfors och Storfors.

Utgångspunkten är dem som har sitt hem här, det är i första hand ett boende. Samtidigt är det en stor arbetsplats och huset ska sörja för att det stödjer verksamheten på ett gott sätt, säger Tore Johansson.

En exklusiv balkonglösning på Fridensborg

Varje hus som byggs i serien av dessa moderna äldreboenden är en vidareutveckling av de tidigare husen och det går att dra nytta av tidigare projekt. Fridensborg har fått nyare kökslösningar, balkonglösningen är exklusiv jämfört med de gamla husen och vid varma dagar kan huset kylas ner.

Tack för ett gott samarbete

Anders Dahlén, projektledare på Riksbyggen, berättar hur projektet har växt fram.

Det startade med en tomt som stod öde. I början var det väldigt mycket sprängning som krävdes, men sedan började det växa upp ett hus. Vi tackar kommunen och NCC, som byggt huset, för det goda samarbetet.

Musikunderhållning på invigningen

Tangi från Kulturskolan sjöng fina sånger ackompanjerad av sin lärare Johannes och Silmar stod också för vackra sånger som publiken fick njuta av.

Folk utanför Fridensborg, 2-våningsbyggnad med beige väggar, rött tak och glasväggar.