Filipstads kommun startsida

Grönt kort på Långskogens återvinningscentral

Nu ger vi dig som privatperson möjlighet att besöka Långskogens återvinningscentral utanför ordinarie öppettider.

Vad är Grönt kort?

Grönt kort innebär att du som är kund på renhållningen eller du som bor i ett hushåll där det finns ett renhållningsabonemang kan gå en utbildning och därefter besöka Långskogens ÅVC med hjälp av ditt körkort alternativt inpasseringskort under Grönt kort-tider. Under dessa tider är anläggningen obemannad men kameraövervakad.

Utbildning

För att erhålla Grönt kort ansöker du om utbildning hos Filipstads kommun via en e-tjänst: Anmäl dig till Grönt kort-utbildning (gäller även repetitionsutbildning). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Därefter blir du kallad till en platsutbildning och får efter slutförd utbildning tillgång till anläggningen under Grönt kort-tider.

Efter två år behöver du göra en repetitionsutbildning eftersom regler och rutiner på anläggningen kan behöva ändras i takt med att lagar och förordningar förändras.

Vi ser fram emot din ansökan och bidrag till en bättre miljö och materialåtervinning!

Ordinarie öppettider från och med 1 april 2024 är:

Måndag-torsdag 08.00-16.00

Fredag 12.00-16.00

Lördag 09.00-13.00

Med Grönt kort kommer du dessutom kunna besöka återvinningscentralen under följande tider:

Måndag-torsdag 07.00-08.00, 16.00-20.00

Fredag 07.00-12.00, 16.00-20.00

Lördag 07.00-09.00, 13.00-18.00

 

Jour-Telefon: 059061690

Hur fungerar det?

När man drar körkortet eller aktiverar appen registreras besöket i en databas. Du är välkommen hur många gånger som helst och registreringen behövs för att systemet ska fungera och för att vi ska få statistik och kunna återkoppla.

Grinden stannar om något kommer i vägen.

Belysningen tänds när grinden öppnas och släcks automatiskt när du lämnat anläggningen.

Det finns kameror som används för att övervaka när det är dags att tömma containrarna och när det behöver snöröjas. Kamerorna ger också en möjlighet att återkoppla felsorteringar. Tyvärr kan det ju hända att saker hamnar i fel container. Detta kan förstöra hos dem som tar emot avfallet i nästa steg.

Om olyckan är framme

Brandsläckare, första förband och skyddsutrustning finns på platsen. Vid ett eventuellt strömavbrott går det att lämna anläggningen via gånggrinden. För att få ut bilen ringer du Securitas.

 

Jour-Telefon: 059061690