Filipstads kommun startsida

Avfall och renhållning

Grå sopbil

Allt avfall ska tas om hand på ett korrekt sätt, utifrån avfallets egenskaper, för att inte orsaka olägenhet för människor eller miljö. I Sverige är ansvaret för avfallet fördelat på brukarna, kommunerna och producenterna.

Kom i håg! Sopor ska alltid förpackas!

Kom i håg att slänga ditt avfall i avfallspåse och att försluta den! Löst avfall ramlar inte ner i sopbilen när vi tömmer tunnan.

Soppåsar till den gröna tunnan knyts ihop.

Papperspåsarna till den bruna tunnan försluts genom att överkanten knölas ihop.

Håll Sverige Rent-dagen 2021

Lördagen den 18 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2021. Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser. Läs mer om Håll Sverige Rent-dagen.

Fira lov och ledigheter i fritidshuset

Sommartid sker hämtning av hushållsavfall enligt rullande schema. Vid vistelse i fritidshus under annan tid kan du beställa extra hämtning av hushållsavfall. Kontakta kundservice 0590-613 77, debitering@filipstad.se för beställning av extra tömning.

Hushållsavfall ska alltid hämtas av kommunen. Soppåsar får inte lämnas på ÅVC.

Byte vecka för sophämtning

År 2021 kommer ni som haft hämtning jämn vecka få hämtning udda vecka. Ni som haft hämtning udda vecka kommer få hämtning jämn vecka. Läs mer om hämtning av hushållsavfall och matavfall.

Skräpplockardagarna 2021

Nu är anmälan stängd för årets Skräpplockardagar och vi kan konstatera att det finns ett stort intresse i år för kampanjen. 225 kommuner var med i kampanjen och hela 819 668 deltagare runt om i landet anmälde sig. Så många deltagare har faktiskt aldrig deltagit tidigare sedan kampanjstarten för 15 år sedan.

1109 personer deltog i årets Skräpplockardagar i Filipstads kommun!

Läs mer om skräpplockardagarna.

Långskogens Återvinningscentral

Välkommen med ditt sorterade avfall till Långskogens återvinningscentral (ÅVC).

Läs mer om Långskogen och hur du ska sortera ditt avfall.

För att underlätta sortering och minimera tiden för ditt besök på Långskogen – sortera ditt avfall redan hemma när du lastar bil eller kärra enligt bilden nedan och ta med bärhjälp om du har mycket att lasta av eller om det är tunga eller stora saker. Tänk på att barn ska sitta kvar i bilen för att minimera risken för olyckor.

Logotyp för FTI

Besök en återvinningsstation

Har du återvinningsmaterial såsom papper, kartong och frigolit kan du besöka någon av våra återvinningsstationer. Läs mer om återvinning och återvinningsstationer.

Minimera avfallet och skaffa e-faktura eller e-postfaktura

Fakturor gällande vatten, avlopp och renhållning behöver inte skrivas ut och skickas i kuvert. Genom att använda elektroniska tjänster minskar du din miljöpåverkan och kuvertet som inte går att återvinna slipper hamna i hushållssoporna.

Du som privatperson kan via din internetbank anmäla att du vill ha e-faktura från Filipstads kommun. Logga in i din internetbank, leta upp Filipstads kommun i listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura och fyll sedan i anmälningsformuläret.

Företag och privatpersoner kan få fakturor skickade via e-post. Beställ hos kundtjänst.

Autogiro innebär att fakturabeloppet dras automatiskt från ditt konto. Anmäl autogiro genom e-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats.

Du som har autogiro eller tänker skaffa det, kan kombinera det med e-faktura eller e-postfaktura. Då slipper du pappersaviseringen om dragning från ditt konto.

Kontaktinformation Kundtjänst - VA/Renhållning

Telefonnummer
0590‑613 77
Öppettider
Måndag, onsdag, fredag 08.00-09.30 och 10.00-11.30