Filipstads kommun startsida

Avfall och renhållning

Grå sopbil med märket Scania

Allt avfall ska tas om hand på ett korrekt sätt, utifrån avfallets egenskaper, för att inte orsaka olägenhet för människor eller miljö. I Sverige är ansvaret för avfallet fördelat på brukarna, kommunerna och producenterna.

Påminnelse

Kom i håg att slänga ditt avfall i avfallspåse och att försluta den!

Plastpåsar till den gröna tunna knyts ihop.

Papperspåsarna till den bruna tunnan försluts genom att överkanten knölas ihop.

Internationella Matsvinnsdagen 29 september

Matsvinn är ett resursslöseri som dessutom har en stor miljöpåverkan.

Från och med idag är den 29 september "The International Day of Awareness of Food Loss and Waste, eller "Internationella matsvinnsdagen" på svenska.

Det är FN:s organ för mat och jordbruk, FAO, som ligger bakom initiativet och tanken är att dagen ska vara en utgångspunkt för aktiviteter och engagemang över hela världen som påminner om det pågående arbetet för mål 12.3 i Agenda 2030, att tillsammans hitta lösningar för att halvera matsvinnet.

Mer info finns på denna länklänk till annan webbplats.

Gör det osynliga avfallet synligt

Visste du att det genereras i snitt 1200 kg avfall vid tillverkningen av en helt vanlig laptop? Osynligt avfall måste göras synligt för alla - så att fler kan fatta hållbara beslut som minskar människans miljöpåverkan. Var med och gör det osynliga avfallet synligt.

#osynligtavfall Ta reda på merlänk till annan webbplats

Minimera avfallet och skaffa e-faktura eller e-postfaktura

Fakturor gällande vatten, avlopp och renhållning behöver inte skrivas ut och skickas i kuvert. Genom att använda elektroniska tjänster minskar du din miljöpåverkan och kuvertet som inte går att återvinna slipper hamna i hushållssoporna.

Du som privatperson kan via din internetbank anmäla att du vill ha e-faktura från Filipstads kommun. Logga in i din internetbank, leta upp Filipstads kommun i listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura och fyll sedan i anmälningsformuläret.

Företag och privatpersoner kan få fakturor skickade via e-post. Beställ hos kundtjänst.

Autogiro innebär att fakturabeloppet dras automatiskt från ditt konto. Anmäl autogiro genom e-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats.

Du som har autogiro eller tänker skaffa det, kan kombinera det med e-faktura eller e-postfaktura. Då slipper du pappersaviseringen om dragning från ditt konto.

 

Sommarabonnemang

Du som har ett sommarabonnemang kan också ha ett brunt kärl för matavfall.

Beställ ditt kärl hos kundtjänst.

En vanlig svensk soppåse innehåller mer än 40 % matavfall. Det kan vara mat med utgånget datum, matrester, kaffesump, äppelskruttar och potatisskal. Denna typ av avfall är en resurs som vi kan ta tillvara och tillverka biogas och biogödsel av.


Corona - insamling och återvinning

Coronaspridningen påverkar oss alla, även insamlingen av textilier, återbruk och förpackningar.

Textilinsamlingen tar för tillfället inte emot mer material och har därav låst sina containers. Det är viktigt att du inte lägger något utanför en stängd textilbehållare då det leder till nedskräpning. Spara gärna kläderna hemma tills insamling är igång igen eller så kan du lämna dem till Återbruket på Långskogens återvinningscentral eller annan mottagare av återbruk så som loppisar eller liknande. Tänkt på att inte lägga saker utanför stängda lokaler för mottagning. Lämna dina saker när de har öppet.

Även insamlingen av förpackningar är påverkad av rådande situation, för närvarande ska en ökad mängd förpackningar hanteras av färre personal. Tänk på att platta till förpackningar ordentligt för att spara plats i containrarna. Är behållarna fulla på den station du besöker så kan det fortfarande finnas tomma containers på någon annan mindre välbesökt station. Vänligen, lämna inte påsar och förpackningar utanför behållarna.

Om det är fullt i behållarna och/eller nedskräpat runt omkring ska man kontakta FTI. Enklast gör du detta genom att fylla i formuläret på FTIs hemsida https://www.ftiab.se/172.htmllänk till annan webbplats, eller ringa och göra en felanmälan på 020-088 03 11.

Tack för hjälpen!


Vi Håller Rent i Filipstads kommun!

Deltagandet i Filipstads kommun gjorde att vi hamnade på topp 10-listan 2019! Vi hjälps åt att Hålla Rent även 2020!

Skräpplockardagarna

Ny info med anledning av Coronaviruset.

Sammanlagt deltog 2019 690 647 svenskar i Vi Håller Rent, vilket gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion.

Varje vår deltar Filipstads kommun i Vi Håller Rent - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.


Konsumera mindre och sortera mera!

Har du koll på vad du kan göra i din vardag för miljön?

Några tips:

  1. Inga engångsartiklar! Kanske gillar du take away-kaffe men tycker det känns onödigt med engångsmugg. Ta istället med din egen take away- mugg och att få den fylld istället.
  2. Investera i en glas- eller aluminiumflaska och ta med dig eget vatten! Plastflaskor är en stor del av sopberget och dessutom kostar upptappat vatten onödigt mycket pengar. Vattnet i vattenkranen är rent, frächt och lokalproducerat!
  3. Ta med en egen tygkasse till mataffären och bär hem istället maten med stil.
  4. Planera dina måltider! Genom att ta med matlåda till jobbet kan du undvika allt onödigt avfall som kommer med hämtluncherna. Dessutom kan du spara en hel del pengar.
  5. Släng inte dina gamla mediciner i toaletten eller soppåsen. Lämna dem på ditt apotek.

Läs gärna mer på Facebook Zero Waste Sverigelänk till annan webbplats

Det som blir avfall ska sorteras på rätt sätt. Läs mer på Så här sorterar vi i Filipstads kommunöppnas i nytt fönster (pdf, 3 MB).


Besök en återvinningsstation

Har du mycket återvinningsmaterial såsom papper, kartong och frigolit kan du besöka någon av våra återvinningsstationer.

Är det fullt på en återvinningsstation så kan det finnas plats på en annan. De på Fagerbergsvägen och på Åsenleden är inte lika välbesökta som den vid OKQ8, så prova gärna här!

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) sköter och ansvarar för återvinningsstationerna. På www.ftiab.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller på tel.nr. 0200-88 03 11 kan alla privatpersoner anmäla behov av städning eller tömning av en ÅVS. Du behöver uppge vilken station, fraktion samt tid och datum för iakttagelsen.

Dokument

Avfallsplanöppnas i nytt fönster (pdf, 257 kB)

Bilaga till avfallsplanöppnas i nytt fönster (pdf, 261 kB)

Renhållningsföreskrifteröppnas i nytt fönster (pdf, 218 kB)

Renhållningstaxaöppnas i nytt fönster (pdf, 967 kB)

Kontaktinformation Kundtjänst - VA/Renhållning

Telefonnummer
0590‑613 77
Öppettider
Måndag, onsdag, fredag 08.00-09.30 och 10.00-11.30

Senast uppdaterad: 2020-09-29