Filipstads kommun startsida

Vatten & avlopp

En sjö en sommarkväll med skogen i bakgrunden

Du som invånare får vatten av god kvalitet. Nedsmutsat vatten tas om hand och renas innan det återgår till naturen.

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen. En dag som FN instiftade 1993 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten och för att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Idag lever fortfarande miljarder människor utan säkert vatten – i hushåll, skolor, arbetsplatser och fabriker. Världsvattendagen uppmärksammar bland annat att tillgång till rent vatten borde vara allas mänskliga rättighet .

Här i Sverige räknas dricksvatten som livsmedel och är hårt kvalitetskontrollerat. Det genomgår en avancerad reningsprocess innan det betraktas som drickbart. Våra reningsverk är förvisso mycket effektiva men kan ändå inte hantera allt.

Svårt att rena kemikalier

Kemikalier är en stor utmaning för reningsverken och kemikalier finns det gott om i vårt samhälle. De kommer bl a dels från mediciner som vi äter men också från textilier, plast- och teknikprylar som behandlats på olika sätt för att fylla olika funktioner. De finns också i många rengöringsprodukter och i tvätt- och sköljmedel. För att inte tala om våra bilar som är fulla med farliga kemikalier och tungmetaller som kommer från vägarna och fastnar på lacken.

Därför är det är oerhört viktigt att vi tänker på vad vi spolar ner i toaletten, att alltid använda miljövänliga medel när vi diskar och tvättar och att helst tvätta bilen i en biltvätt. Alla åtgärder vi gör skapar bättre förutsättningar för vårt och framtida generationers vatten.

Oavsett om det är Världsvattendagen eller inte, måste vårt vatten alltid vårdas. Det ingår i ett evigt kretslopp som vi alla är en del av. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra för friskare vatten, renare sjöar och hav.

Tack för att du också tar hand om vårt vatten.

Skaffa e-faktura eller e-postfaktura

Fakturor gällande vatten, avlopp och renhållning behöver inte skrivas ut och skickas i kuvert.

Du som privatperson kan via din internetbank anmäla att du vill ha e-faktura från Filipstads kommun. Logga in i din internetbank, leta upp Filipstads kommun i listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura och fyll sedan i anmälningsformuläret.

Företag och privatpersoner kan få fakturor skickade via e-post. Beställ hos kundtjänst.

Autogiro innebär att fakturabeloppet dras automatiskt från ditt konto. Anmäl autogiro genom e-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats..

Du som har autogiro eller tänker skaffa det, kan kombinera det med e-faktura eller e-postfaktura. Då slipper du pappersaviseringen om dragning från ditt konto.

Lite fakta om vår verksamhet i Filipstad.

  • Längden på vattenledningsnätet är ca 13 mil.
  • Vi har 13 vattenverk.
  • Vi har 4 vattenskyddsområden.
  • Vi har 6 avloppsreningsverk.

Varje dygn använder varje person i genomsnitt cirka 160 liter vatten, fördelat på följande sätt:

  • 10 liter för dryck och mat
  • 30 liter för toalettspolning
  • 30 liter för disk
  • 20 liter för tvätt
  • 60 liter för personlig hygien
  • 10 liter för övrig användning

Dokument

VA-taxa Pdf, 198 kB, öppnas i nytt fönster.

ABVA Pdf, 18 kB, öppnas i nytt fönster. - Allmänna bestämmelser för användande av Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Telefonnummer:

0590‑613 77

Öppettider:

Måndag, onsdag, fredag 08.00-09.30 och 10.00-11.30

Vattenverket 0590-123 39

Avloppsreningsverket 0590-128 96

Vid felanmälningar kontakta Filipstads växel 0590-611 00, vid akuta felanmälningar utanför kontorstid kontakta jourhavande 0550-636 00.

Undersidor