Filipstads kommun startsida

Skräpplockardagarna - Håll Sverige Rent

Barn som är ute och plockar skräp tillsammans. Text i bild: Skräpplockardagarna och loggan Håll Sverige rent

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner.

Skräpplockardagarna

Dags att anmäla sig till Skräpplockardagarna 2021!

Anmälan öppnar 1 mars 2021.

Länk till anmälan Skräpplockardagarna.länk till annan webbplats

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har vi skapat ett läromedel om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen.

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

Materialet skickas direkt från Håll Sverige Rent till deltagande skolor, förskolor och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

I samband med Skräpplockardagarna erbjuder Håll Sverige Rent också pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Info med anledning av Coronaviruset.

Läs mer om Skräpplockardagarnalänk till annan webbplats

Vi Håller Rent i Filipstads kommun!

Deltagandet i Filipstads kommun gjorde att vi hamnade på topp 10-listan 2019! Vi hjälps åt att Hålla Rent även 2021!

Sammanlagt deltog 2019 690 647 svenskar i Håll Sveriges aktion mot nedskräpning, vilket gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion.

Varje vår deltar Filipstads kommun i Skräpplockardagarna - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Var gör vi av det insamlade skräpet?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni placera det bredvid era befintliga kärl så hämtar renhållningen det vid ordinarie tömning.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta renhållningens kundservice på telefonnummer 0590-613 77 alternativt via mejl: debitering@filipstad.se