Filipstads kommun startsida

Skräpplockardagarna - Håll Sverige Rent

Barn som är ute och plockar skräp tillsammans. Text i bild: Skräpplockardagarna och loggan Håll Sverige rent

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner.

Skräpplockardagarna

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har vi skapat ett läromedel om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen.

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

Ny info med anledning av Coronaviruset.

Tre nyheter 2020

  • Vi byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna, men innehållet förblir detsamma.
  • Vi har utökat och vidareutvecklat vårt pedagogiska material Skräplabbet.
  • Påsar kommer inte längre skickas via kommunen. Istället skickas materialet direkt till deltagande skolor, förskolor och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Läs mer om Skräpplockardagarnalänk till annan webbplats

Vi Håller Rent i Filipstads kommun!

Deltagandet i Filipstads kommun gjorde att vi hamnade på topp 10-listan 2019! Vi hjälps åt att Hålla Rent även 2020!

Sammanlagt deltog 2019 690 647 svenskar i Håll Sveriges aktion mot nedskräpning, vilket gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion.

Varje vår deltar Filipstads kommun i Skräpplockardagarna - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.