Filipstads kommun startsida

Skräpplockardagarna - Håll Sverige Rent

Barn som är ute och plockar skräp tillsammans. Text i bild: Skräpplockardagarna och loggan Håll Sverige rent

Ingress

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner.

Skräpplockardagarna 2023

Varje vår samlar vi på Håll Sverige Rent barn och unga till Sveriges största skräpplockaraktivitet - Skräpplockardagarna! Våren 2022 plockade 790 000 personer skräp med oss. Helt fantastiskt!

1 mars öppnar anmälan för årets Skräpplockardagar och du kommer då kunna anmäla din klass eller förening. Vi är helt övertygade om att minst lika många barn och unga, förskolor och skolor, föreningar och lärarkårer är pepp på att engagera sig även i år. Ni hakar väl på?

Skräpplockardagarna är barnens chans att visa att även den som är liten kan göra stort!

Skräpplockardagarna håller på mellan 1 mars och 31 maj.

Läs mer och anmäl er här: Håll Sverige Rent/skrapplockardagarna Länk till annan webbplats.

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har vi skapat ett läromedel om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen.

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

Materialet skickas direkt från Håll Sverige Rent till deltagande skolor, förskolor och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

I samband med Skräpplockardagarna erbjuder Håll Sverige Rent också pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Information om "Säker skräpplockning". Länk till annan webbplats.

Läs mer om Skräpplockardagarna Länk till annan webbplats.

Var gör vi av det insamlade skräpet?

GULD: Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser!

SILVER: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!

BRONS: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni placera det bredvid era befintliga kärl så hämtar renhållningen det vid ordinarie tömning.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta renhållningens kundservice på telefonnummer 0590-613 77 alternativt via mejl: debitering@filipstad.se