Filipstads kommun startsida

Bröderna Ericssonstipendiet

Porträtt på stenmonument av Bröderna Ericsson

Välkommen att söka stipendiet till Bröderna John och Nils Ericssons minne. Sista ansökningsdag är 30 april.

Teknik omger oss överallt!

Både i vardagen och i vårt yrkesliv är vi alla beroende av teknik. Det här tycker vi inom Filipstads kommun är viktigt och har därför sedan 2004 ett stipendium till minne av två bröder som var av betydelse för den tekniska historien.

John och Nils Ericsson som föddes i vår kommun lämnade avtryck både i Sverige och Amerika med sina uppfinningar och ingenjörskonst.

Varje år utlyser vi stipendiet till brödernas minne på 10 000 kronor och nu finns möjligheten att ansöka igen. Stipendiet är bland annat till för att väcka intresse för teknik, mekanik och naturvetenskap.

Stipendiet till Bröderna John och Nils Ericssons minne är på 10 000 kronor och delas ut med avsikt att:

  • främja intresset för teknik, mekanik och naturvetenskap bland barn och unga
  • underlätta framväxten av innovatörs- och entreprenörsanda i samhället
  • lyfta fram det tekniska Värmland vid sidan av det litterära och kulturella.

Vem kan söka stipendiet?

Din ålder spelar ingen roll, stipendiet kan sökas av alla. Om du tycker att ovanstående områden passar in på dig är du välkommen att ansöka om stipendiet. Du kan också nominera någon du känner. Stipendiet kan utdelas till personer eller grupper som är verksamma i Sverige eller har svensk samhällsutveckling som mål.

Stipendiaten utses av Kommunstyrelsen. Stipendiet utdelas i samband med firandet av Sverige-Amerikadagarna i slutet av juli eller vid tillfälle som Kommunstyrelsen beslutar.

Ansök senast 30 april

Ansök genom att fylla i vår blankett eller skriv ett brev där du uppger vem som ansöker om, eller föreslås få, stipendiet. Skriv också en motivering till varför du eller den du föreslår ska få stipendiet.

Ansökan eller förslaget ska vara inlämnat senast 30 april till adressen:
Kommunstyrelsen, Filipstads kommun
Box 303
682 27 Filipstad

Märk kuvertet med ”Bröderna Ericssonstipendiet".