Avgifter, riskklass och kontroll
Regering och riksdag har bestämt att avgifterna för livsmedelskontroll ska vara riskbaserade och täcka kontrollmyndighetens kostnader. Numera ska företagarna betala för livsmedelskontrollen efter kontrollen har utförts på livsmedelsanläggning.
Livsmedelsverket och alla kommuner i Sverige ska följa nya regler om offentlig, riskbaserad kontroll och kontrollfrekvens från den 1 januari 2024.
Därför använder kommunen en modell för att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få. Modellen har tagits fram av livsmedelsverket och används i hela landet.
Varför införs nya regler?
De nya reglerna är anpassade för att styra kontrollen dit den är mest effektiv. Reglerna tar hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter samt syftar till att ge tydligare information och undvika att vilseleda konsumenter. Det betyder att det blir mer livsmedelskontroll tidigare i livsmedelskedjan för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister. Exempelvis kommer grossister att få mer kontroll än butiker för att upptäcka brister så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan.
Reglerna gör även riskklassningen och kontrollen mer enhetlig, träffsäker och rättssäker i landets alla kommuner. En enhetlig bedömning av kontrollbehovet, innebär exempelvis att restauranger i en kedja som verkar i flera olika kommuner kommer att riskklassas och kontrolleras på samma sätt oavsett var i landet de ligger.
När du som livsmedelsföretagare vill lämna nya uppgifter
Vill du starta en verksamhet ska du lämna uppgifter om hanteringen och antal anställda i vår e-tjänst.
Har du ändrat hantering, sortiment eller antal anställda i din verksamhet ska du anmäla det omgående till miljö- och stadsarkitektkontoret. Om du har valt att ditt företag får en certifiering kan det innebära att din verksamhet inte behöver lika många kontroller. Ta reda på vilka aktuella certifieringar du har för din verksamhet. Ha certifieringar redo när du använder e-tjänsten Uppgifter för omklassning av livsmedelsverksamhet - lämna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Extra kontroll
Om den ordinarie kontrollen visar på brister i livsmedelsföretagets verksamhet, att det krävs ett eller flera extra kontrolltillfällen och föreläggande måste skrivas för att bristerna åtgärdats så betalas denna extra kontroll av det ansvariga företaget genom debitering enligt timtaxan. Timdebitering kan även bli aktuellt vid befogade klagomål samt vid konstaterade matförgiftningar.
Avgift för registrering av livsmedelsanläggning
För registrering av livsmedelsanläggning tas ut avgift för en handläggningstimme enligt gällande timtaxa.
Kontroll av livsmedelsanläggning
Miljö- och byggnadsnämnden genomför regelbundet inspektioner på kommunens livsmedelsverksamheter. Inspektionerna görs oftast oanmälda.
Inspektionen sker enligt lagstiftningens krav och ska rapporteras till livsmedelsverket. Livsmedelsverket kommer att rapportera de utförda inspektionerna vidare till den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA.
Tillsynens syfte är att säkerställa att livsmedelsföretagaren följer de lagar och regler som upprättats i EU och i Sverige.
Länkar
Du kan läsa mer om den nya modellen för riskklassning här: Riskklassning av anläggningar och verksamheter från och med 2024 - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan läsa mer om förändringarna i reglerna för planering av kontrollen här: Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljö- och stadsarkitektkontoret
Telefonnummer:
0590‑611 00 (växel)
E-post:
Besöksadress:
Hantverksgatan 22
Postadress:
Box 303
682 27 Filipstad