Filipstads kommun startsida

Färdtjänst och sjukresor

Bild på Värmlandstrafiks logotyp

Färdtjänst är till för dig som har färdtjänsttillstånd. En sjukresa är en resa till en vårdgivare.

Färdtjänst

Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt att få färdtjänst. Det är sedan din kommun eller den myndighet som ansvarar för kollektivtrafiken som beslutar om du ska få färdtjänst.

Beslutet tas utifrån hur svårt du har att förflytta dig på egen hand eller hur svårt du har att använda kollektiva färdmedel.

Läs mer om färdtjänst inom och utanför länet på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjukresa

Du som är folkbokförd i Värmlands län eller asylsökande med giltigt LMA-kort kan erhålla ersättning för din sjukresa enligt gällande regelverk.

En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare i direkt anslutning till en vårdkontakt, exempelvis läkare, fysioterapeut, tandläkare eller kurator. Om du har fått en remiss för specialistvård eller om du har en remiss för vårdgaranti kan du få ersättning för sjukresor utanför Värmland.

En sjukresa ska i första hand göras med kollektivtrafik, servicelinjen eller privat bil. Om du på grund av medicinska skäl behöver resa med servicetrafikfordon krävs ett sjukreseintyg.

Du som patient ansvarar för att planera och boka din resa till och från ett vårdbesök. Det är också ditt ansvar att informera dig om de regler som gäller för sjukresor.

Läs mer om vad som gäller för sjukresor inom och utanför länet på 1177.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.