Mat i förskola
Eftersom vi använder alla våra sinnen när vi äter mat är det viktigt att maten smakar bra, luktar gott och ser trevlig ut. Dessutom spelar måltidsmiljön stor roll, att man kan äta en stund i lugn och ro. Viktigt är också att maten är näringsrik och varierad så att vi får energi och näring att orka med dagen i förskolan.
Vad som serveras i förskolan bestäms av de vuxna, barnet bestämmer själv hur mycket han eller hon vill äta av maten som serveras.
Källa: Bra mat i förskolan 2016
Barnen i förskolan får varje dag lunch tillagad med omsorg och tillbehör bestående av minst tre sorters grönsaker, mjölk och vatten, samt bröd och matfett.
Pedagogiska måltider
Barn bekantar sig med nya livsmedel med en blandning av nyfikenhet och misstänksamhet. Chansen för att barnet ska tycka om maten ökar om man har trevligt tillsammans vid matbordet. Pedagogerna ska följa livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan vilket bland annat innebär:
- Det är viktigt att barnen får prova på utan tvång och på ett sätt som väcker nyfikenhet. Att truga eller villkora barnen att äta kan i värsta fall resultera i att barnet förknippar maten med obehagliga känslor vilket minskar chansen att barnen accepterar maten i framtiden.
- Det är bra om även de yngsta barnen så tidigt som möjligt får lägga upp maten på tallriken och äta själva, vilket stärker barnets tilltro till sin egen förmåga.
- Det är naturligt för barnen att få känna och äta maten med fingrarna. Det ger förutom smakmässigt även en sinnlig bild av maten.
- Måltiden är en trevlig och rolig stund på dagen. Samtal kring varifrån maten kommer och vad som händer med maten i kroppen kan vara naturliga samtalsämnen kring matbordet.
- Eftersom barnen äter många av sina måltider i förskolan är det viktigt att de vuxna är goda förebilder och har en bra inställning till maten som serveras.
Kostenheten
Telefonnummer:
0590‑611 00 (växel)