Filipstads kommun startsida

Internationalisering

Elever i gruppbild på en hamn utomlands

Spångbergsgymnasiets målsättning är att varje elev någon gång under sin gymnasietid ska ha möjlighet att delta i ett internationaliseringsprojekt.

Vid Spångbergsgymnasiet i Filipstad har vi ett omfattande program för internationalisering.

Det övergripande målet för verksamheten är att ge våra elever fördjupade kunskaper om Europas kulturer, språk, historia och samhällsliv. När ungdomar från olika kulturer möts, umgås och lär känna varandra uppstår en förståelse och tolerans för varandras sätt att leva. Vi vill också visa våra ungdomar de möjligheter Europa kan erbjuda beträffande utbildning och arbetsliv.

Signe, Matilda och Moa deltog i utbytet i Ungern. Under en vecka var tjejerna i landets huvudstad Budapest, dock i olika värdfamiljer.

– Fast det var väldigt bra för engelskan att vi splittrades. Man fick lära sig att ta kontakt med folk och vara mer spontan. Annars var det väldigt mycket liv och rörelse i Budapest jämfört med Filipstad, säger Moa.

Även Matilda var jättenöjd med resan.

– Det kändes väldigt jobbigt att åka därifrån. Samtidigt uppskattar jag Filipstad ännu mer nu, här är väldigt lugnt och en mycket bättre luft.

Signe lärde känna sin värdfamilj snabbt och slogs även hon av att Budapest är en betydligt större stad än Filipstad. Hon tyckte också att det var roligt att visa sin stad för de ungerska ungdomar som bodde hemma hos hennes familj i Filipstad.

Mötesplats Fredsplatsen Morokulien 4.0

Det unika Fredsmonumentet i Morokulien behöver restaureras till följd av korrosion efter mer än 100 år.

Genom projektet får svenska och norska gymnasieelever, främst inom bygg- och anläggning, följa och delta i hela processen.

Eleverna kommer också att komma i kontakt med lokala företag inom byggsektorn som möjliggör sysselsättning endera på norsk eller svensk sida i byggbranschen.

Projektägare i Sverige är Eda kommun och i Norge Eidskog kommune. Projektet pågår 1 juni 2019–31 december 2021.

Ansvarig lärare för utbytet med Ungern
Malin Skoland Rabitsch
070-273 95 31
malin.skoland-rabitsch@filipstad.se

Telefonnummer:

0590‑611 00 (växel)

Besöksadress:

Fogdevägen 2. För besökande till Västeräng: Industrivägen 5

Postadress:

Box 301
682 27 Filipstad