Filipstads kommun startsida

Aktuellt på Spångbergsgymnasiet

Här ser du senaste nytt från Spångbergsgymnasiet. Du kan välja att prenumerera på informationen.

Prenumerera på uppdateringar från den här sidan (Du kommer få ett bekräftelsemail som ofta landar i skräpposten tyvärr)

Ett farväl och några förhållningsregler – student 2022

Äntligen kan vi fira studenten som vanligt! Årets studenter har genomlevt vad som förmodligen är att beteckna som den mest kaosartade perioden i gymnasieskolans historia, och kommer nu lämna oss för studier och arbete. De har fått hantera distansundervisning där de har haft samma förkunskaper som sina lärare och nya förändringar och rutiner näst intill dagligen.

Inför studenten har vi försökt samla några (mer eller mindre påhittade) frågor och svar för att förtydliga vad som gäller:

Får studenterna dricka alkohol på skolan?

Nej! Alkohol är precis som tidigare förbjudet på skolområdet, och vi har ibland blivit tvungna att avvisa elever på grund av detta eller på grund av berusning, vilket naturligtvis är tråkigt. Vi kommer omhänderta alkohol som medtas. Tänk på att t.ex. fickpluntor eller miniflaskor som hängs runt halsen räknas som langning om mottagaren är under 20.

Konfettibomber skräpar ner miljön, leder till ansamling av mikroplaster och så, men konfetti är ju fest, jag vill bli konfettibombad!

Vi har haft plastremsor i många år efter studentfiranden och tyvärr är plasten dålig för miljön och skräpar ned. Det går nuförtiden att köpa miljövänligare konfettikanoner (Exempel) Länk till annan webbplats. eller göra eget av torkade blad och ett hålslag,

Mina kompisar duschade mig i champagne för något år sedan – nu vill jag ge igen med samma mynt!

Hämnd är sällan en bra lösning på några problem och vi vill påminna om att alla inte äger kläderna som de har på sig på studentdagen, och kemtvättsnotor är inte billiga. Låt bli! Det finns bättre sätt att använda bubbel för att svalka av en kompis – göra sorbet till exempel! Länk till annan webbplats.

Vart kommer studentflaken vara?

Skolan har aldrig haft något med studentflak att göra, och egentligen har studentflak aldrig varit lagliga i trafiken. Det som gjorts tidigare år (-2019) är att polisen gjort undantag från lagstiftningen, men har avstått från undantaget 2020 och 2021. Studenterna måste själva söka tillstånd för att få framföra dessa ekipage.

Jag har inte råd med vare sig finkläder eller mössa, jag kommer inte!

Det kan finnas hjälp – prata med din mentor! Sedan hösten 2021 så finns det också en ”Ta-Ge” hörna utanför Skolsköterskan/kurator där du gärna får lämna och ta den här typen av kläder inför studenten.

Det är ingen som kommer att ta emot vid utspringet, jag kommer inte!

Du är önskad, av både oss från skolan och dina klasskamrater! Prata med din mentor!

När springer studenterna ut?

Fredagen den 10:e juni klockan 13:00

Med anledning av fredagens (2022-04-29) händelser i anslutning till Spångbergsgymnasiet

(2022-05-03)

Som media beskriver så skadades en elev av en annan elev med tillhygge i närheten av skolan under fredagseftermiddagen. Eleven som misshandlades lämnade skolan i ambulans men har inte livshotande skador. Eleven som misshandlade sitter för närvarande häktad. Skolområdet blev avspärrat av polis under fredagseftermiddagen.

Vi samarbetar med polis och kommunens säkerhetssamordnare i ärendet. Vårt arbete som skola utgår från att elever ska känna sig trygga att komma hit och må bra när de är här. Detta är en avgörande del av vårt uppdrag. Vi gör följande åtgärder.

De direkta åtgärder vi har gjort är:

  • Under måndagen tillkallades extra kuratorsstöd för att se till att behov av samtal kan säkras.
  • Personalen kallades på måndagen till morgonmöte för information och hur vi kan möta elever som är oroliga eller har frågor.
  • Extra resurspersonal har satts in för att finnas på plats där eleverna håller till och i olika grupper.
  • Skolan har vidtagit disciplinära åtgärder för att säkra trygghet och studiero.

De långsiktiga åtgärderna vi gör är:

  • Ett fortsatt samarbete med polis, barn- och utbildningsförvaltning samt säkerhetssamordnare för att ta fram trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Detta arbete har påbörjats redan under hösten 2021 och fortsätter.
  • En träff mellan skolledning, skolans elevhälsa, polis och säkerhetssamordnare, planerad onsdagen 4/5.

Olof Wermelin – Tillförordnad rektor.

Du som vårdnadshavare eller myndig elev kan göra sjukanmälan, följa frånvaro med mera via skola24.

(2021-09-02)

Spångbergsgymnasiets frånvaroanmälan och uppföljning flyttar successivt över till den digitala miljön. Om du vill göra frånvaroanmälan så gör du det lättast via appen som du hittar för Android om du klickar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för iOS om du klickar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du väljer filipstad-sso.skola24.se i listan som kommer dyka upp, och kan då logga in med bank-id.

Vill du ha mer information kan du gå in på Skola24s eget material med filmer som visar vilken information du kan få tillgång till i appen eller på websidan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möjlighet till sjukanmälan kompletteras

(2021-03-11)

Spångbergsgymnasiet ger nu möjlighet för vårdnadshavare och elever som fyllt 18 att göra sjukanmälan i Skola24-appen.

Du hittar appen för Android om du klickar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du hittar appen för iOS om du klickar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I appen väljer du Filipstad i rullistan och du måste ange personnummer och ha ett mobilt Bank-id för att logga in.

Du som ännu inte fyllt 18, men har ett mobilt bank-id kan också logga in på appen och ta del av t.ex. ditt personliga schema.

Det behövs vissa uppdateringar av våra vårdnadshavarregister, därför kan det i nuläget vara begränsad tillgång för dig som förälder/vårdnadshavare. Vi arbetar för att försöka lösa detta fram till höstterminen.

Möjligheten att sjukanmäla någon du har vårdnaden om, eller dig själv via telefon kommer finnas kvar under vårterminen, men vi uppmanar alla som kan att nyttja appen. Nuvarande rutin för frånvaroanmälan är alltså inte ändrad, utan kompletteras med den här nya möjligheten.

Spångbergsgymnasiet smyglanserar tjänst för att lättare ta del av vad som händer

En lärdom som Covid-19 gett är att information ibland behöver komma ut till samtliga berörda - fort. Post är tyvärr inte anpassat för detta.

Vi lanserar nu en sida som vi hoppas kommer kunna vara huvudkanalen för allmän information till dig som vårdnadshavare eller elev på Spångbergsgymnasiet. Om du registrerar dig för prenumeration på den här sidan, så kommer du få ett meddelande via mail varje gång den uppdateras.

- Skolledningen

Hantera prenumeration