Filipstads kommun startsida

Uppströmsarbete

En liten pojke som försöker trycka ner en stor nalle i toaletten

Vad kan du göra? Din insats gör skillnad. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Alla kan arbeta uppströms, det vill säga minska utsläppen av miljögifter och skräp som hamnar i vårt vatten. Du kan påverka vattenkvaliteten genom att göra medvetna val som tar hänsyn till vårt vatten och vår miljö.

Antibakteriella kemikalier

Köp inte varor som innehåller antibakteriella ämnen, det finns bland annat i kläder, schampo, kylskåp samt disk- och tvättmaskiner.

Bilen

Välj biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen. Du ska aldrig tvätta bilen hemma på gatan, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmsta vattendrag. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Ett tips är att passa på att tvätta bilen när du tankar. Om du inte har tillgång till en biltvätt så är det minst dåligt att tvätta bilen på en gräsyta.

Dammsug ordentligt

Det minskar mängden bromerade flamskyddsmedel, ftalater och hög- och polyfluorerade föreningar som du får i dig via inandningsluften och som kan vara hälsofarliga, Det minskar även mängden miljögifter som spolas ner med skurvattnet och därefter kommer till våra reningsverk. Att dammsugarpåsen förbränns är mycket bättre för vår miljö än att det hamnar i vattnet.

Farligt avfall

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. De kan innehålla ämnen som tar död på de snälla bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.

Fett

Fett hör inte hemma i avloppet! Häller du matolja och fett i ditt avlopp kommer fettet så småningom att stelna i avloppsledningen och kan då orsaka stopp. När vi lagar mat är det viktigt att vi inte sköljer ner fett i avloppet. Detta gäller bland annat större mängder fett från t ex fritering och marinader, fett som blir över när vi lagar mat i kastruller och stekpannor, och dessutom det fett som finns i glasburkar som t ex innehåller soltorkade tomater, tonfisk och fetaost. Läs mer om fett.

Driver du café, restaurang, pizzeria, bageri eller gatukök bör du ha en fettavskiljare.

Gul målarfärg ”Kadmiumgult är fult”

Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium. Avloppsvattnet intill flera av landets konstskolor har förhöjda värden av kadmium som är mycket giftigt. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.

Impregneringsmedel

Allväderskläder som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen kan innehålla fluorerade miljögifter, det gäller även produkter du köper för att själv impregnera. Fråga alltid efter kläder, skor och impregnering som inte innehåller polyfluorerade ämnen när du handlar.

Mediciner

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket.

Miljömärkt

Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

Papperskorgen

Ha alltid en papperskorg inne på toaletten. Allt som inte kan sorteras i återvinningen ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten. Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, tamponger, kondomer tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus och flytande kemikalier.

Tandkräm och deodorant

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan. Triclosan är ett antibakteriellt ämne som reningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber kan återvinnas, sorterad som plastförpackning.

Toan

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Inget annat! Skräpet orsakar dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det.

Tvätt

Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.

Återvinning

Våra miljöstationer och återvinningscentraler tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan. Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, till exempel nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier, lösningsmedel elektronik och allt annat farligt avfall.

Kranvatten

Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.