Filipstads kommun startsida

Återbruk

Kläder på en loppis som är upphängda på färgglada galgar
Massa blandade grejer på ett loppisbord

På Långskogens återvinningscentral finns möjlighet att lämna saker till återbruk. Här lämnar du saker till återanvändning istället för att slänga det.

Gåvor till Byggåterbruk

På Långskogens ”Byggåterbruk” kan du ställa in byggmaterial som är i bra skick som någon annan kan ha nytta av. I denna container är det fritt fram att både lämna och hämta saker.

Vad kan jag lämna/hämta?

Det kan vara allt från virke, tegel, isolering och badrumsinredning till spik och skruv.

Gåvor till Återbruk

Fenix Ideella Organisation tar hand om gåvor som lämnas i deras container och säljer dem i sina second handbutiker samt i Vergale, Lettland. Vinsten går till välgörenhet både i Filipstads kommun och andra länder! Fenix samarbetar med "Tusen Ting" som är en second hand butik och är en del av Filipstads kommuns dagliga verksamhet inom LSS. Verksamheten är till för personer med funktionsnedsättning och syftet är att deltagare ska ha en meningsfull sysselsättning.

Förutom välgörenhet bidrar återbruket till att öka återanvändningen i samhället. Sortering och materialåtervinning är bra, men återanvändning och avfallsminimering är ännu bättre.

Vad kan jag lämna?

Fenix tar emot kläder, väskor, möbler, prydnadssaker och husgeråd - bara det går att sälja i butiker. Principen för vilka saker du kan skänka till återbruket är densamma som om du lämnar till någon av föreningarnas ordinarie inlämningsställen. Tänk på att det bara är hela, rena och fungerande saker, möbler och kläder som är möjliga att sälja vidare.

Möbler lämnas med fördel direkt till Fenix alternativt hämtas av dem hemma hos dig. Välkommen att kontakta Fenix Ideella Förening, 070-98 06 100.

Gåvor till Klädinsamling

Säljs i secondhandbutiker, exporteras till utvecklingsländer eller återvinns.

Vad kan jag lämna?

Kläder, hemtextil, skor och accessoarer.

Telefonnummer:

0590‑613 77

Öppettider:

Måndag, onsdag, fredag 08.00-09.30 och 10.00-11.30