Ohyra
Att drabbas av oönskade "inneboende" i form av vägglöss, råttor och kackerlackor, exempelvis, är högst otrevligt. Men faktum är att ju mer vi reser, desto oftare kommer vi i Sverige få leva med att denna ohyra dyker upp.
Olika ohyra lämnar olika spår. Nedan listas hur man identifierar spåren från tre vanliga former av ohyra.
Vägglöss
Vägglöss är egentligen inte löss, utan en liten, blodsugande skinnbagge. De kan inte flyga, och gömmer sig på dagarna bakom lister och i sängvirke bland annat. Vägglusen är liten, brun och tillplattad i kroppen, och påminner om en äppelkärna i formen. Deras bett är ofarliga, men kliar och lämnar små runda märken. Man kan skilja ut betten från vägglöss från myggbett genom att lössens bett uppträder i större mängd och mer koncentrerat.
Man kan identifiera lössen genom att kika bakom lister och på sänggavlar, då de lämnar små svarta prickar efter sig.
Har man drabbats av vägglöss skall man kontakta en saneringsfirma snarast möjligt. Det man kan göra själv är att frysa eller kemtvätta sina kläder och sängkläder, då vägglössen ibland gömmer sig i dessa. Har du varit på utlandsresa i regioner där vägglöss är vanligt, lägg då hela packningen i frysen innan du plockar ur kläderna.
Kackerlackor
Kackerlackor är en insektsart som börjat sprida sig i Sverige på senare tid, mycket på grund av den ökade utlandschartern. Man får med sig krypen hem i packning och kläder.
Kackerlackor som förekommer i Sverige är företrädesvis små och bruna, lätt igenkännliga på sin platta kropp. De utsöndrar också ett sekret som luktar illa och har man en gång känt lukten av kackerlacka, känner man igen den.
De söker sig till mat och matrester och det är där man träffar på dem om man drabbats. Se till att hålla rent och plocka undan matrester fort för att minimera risken att drabbas.
Har man drabbats av kackerlackor, är det en svår strid att bli av med dem. Även här är det aktuellt med en legitimerad saneringsfirma.
Ängrar
Ängrar är ett slags skalbaggar, som finns i några olika sorter. Mest kända är pälsängern och fläskängern. Det är ängrarnas larver som orsakar skada på kläder och matvaror, och det är skalen ifrån dessa som man oftast upptäcker.
Mat som angripits av ängrar skall slängas och skåpen där de förekommit göras rent grundligt för att förhindra att eventuella ägg kläcks. Tänk på att agera snabbt när du upptäcker ängrar!
Pälsängern tål inte kyla så ett effektivt sätt att döda av ängrar i kläder är att hänga ut kläderna i minusgrader några dygn, alternativt lägga dem i frysen. Man kan också torktumla kläderna på hög temperatur.
Tänk på att även garderoben där ängrarna upptäckts måste saneras. Detta gör man enklast med varmt vatten och såpa, men känner du dig osäker ta kontakt med en saneringsfirma.
Miljö- och stadsarkitektkontoret
Telefonnummer:
0590‑611 00 (växel)
E-post:
Besöksadress:
Hantverksgatan 22
Postadress:
Box 303
682 27 Filipstad