Filipstads kommun startsida

El- och energiprogrammet

Elev sitter vid ett bord och tittar ner på elektronik

Detta program är för dig som har ett intresse av, och vill arbeta med automation, elteknik och energiteknik. Här är det viktigt att kunna läsa och förstå ritningar samt instruktionsböcker. Du läser en stor del teori, däribland matematik då du får använda dina kunskaper inom formellösning.

Yrkesprogram

El- och energiprogrammet bedrivs som yrkesprogram. Det innebär att minst 15 veckor av utbildningen sker på arbetsplats. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) sker ute i verksamhet, där du lär dig yrket av utbildade handledare. Teorin och studierna på skolan kopplas samman med praktiken och verksamheten.

Inriktningar

Automation

På denna inriktning får du kunskap om hur avancerade styrsystem fungerar hos maskiner och utrustningar. Du lär dig att installera, programmera, övervaka och utföra underhåll på dessa maskiner och utrustningar.

Elteknik

På denna inriktning får du de kunskaper du behöver för att arbeta inom det elkrafttekniska området. Du lär dig att installera, felsöka och laga anläggningar samt elutrustningar.

Bra att veta

På denna utbildning får du en lärdom kring arbets- och säkerhetsfrågor. Du får även kunskap i hur du på ett sådant professionellt sätt som möjligt, ge service och bemöta kunder. Detta för att du ska komma ut och vara förberedd inför yrkeslivet direkt efter examen.

Vanliga yrkesutgångar är installationselektriker, larmtekniker, industrielektriker och servicetekniker

Telefonnummer:

070‑261 40 57

Besöksadress:

Spångbergsgymnasiet